Lokalne TemeVisočanin Adnan Mević, šestmilijarditi stanovnik Zemlje: Volim svoj grad i ne namjeravam...

Visočanin Adnan Mević, šestmilijarditi stanovnik Zemlje: Volim svoj grad i ne namjeravam ići iz njega

Visoko i Bosna i Hercegovina su prije 21 godinu imali tu čast da zvanično dobiju šestmilijarditog stanovnika naše planete, tačnije 12. oktobra 1999. godine kada je Visočanka Fatima Mević u Sarajevu rodila malog Adnana, a kum mu je bio niko drugi do tadašnji generalni sekretar UN-a Kofi Annan, po kome je Adnan na određeni način i dobio ime. Godina za godinom i tada mala beba Adnan danas je izrastao u momka od 21 godinu, a kako sam kaže, vrijeme mu je brzo proletjelo pa mu se čini da su osnovna i srednja škola prošli za samo par godina. Inače, do 18. godine je na svoj rođendan, pored drugih gostiju, u svoj stan primao i predstavnike Grada Sarajeva i tadašnje Opštine Visoko te brojne novinarske ekipe koje su pravile priloge o “svjetski jako bitnom” momku. Sada je to iza njega, rođendani su manje svečaniji, a život ide dalje svojim tokom.

“Kada me pitaju da li mi nedostaje ono zvanično obilježavanje rođendana, uvijek svima iskreno kažem da ne nedostaje baš toliko. Neću da lažem i kažem da nije godila ta neka medijska pažnja, posebno kada dođu poznate zvanice iz Sarajeva, tako da moram priznati da postoje lijepa sjećanja na te prethodne događaje”, govori Adnan.

Foto: Arhiv

Nažalost, u ranom djetinjstvu je ostao bez oca koji je preminuo nakon teške bolesti, pa je brigu o njemu u potpunosti preuzela majka Fatima, dok je do 18. godine Grad Sarajevo imao obavezu stipendiranja Adnana do završetka srednjoškolskog obrazovanja, a na osnovu ugovora koji je prilikom Adnanovog rođenja potpisao tadašnji gradonačelnik glavnog grada BiH.

STUDENT TREĆE GODINE EKONOMSKOG FAKULTETA

“Naravno, to što sam šestmilijarditi stanovnik naše planete ne znači da ne trebam ništa raditi. Nakon srednje škole sam upisao Ekonomski fakultet i trenutno sam treća godina studija. Neki su možda mislili da ću napustiti svoj grad, ali i dalje sam u Visokom i ne namjeravam ga napuštati. Ova uloga koju sam dobio svojim rođenjem mi je na određeni način pomagala tokom mog odrastanja, kako meni tako i mojoj porodici, a i ja sam se trudio da opravdam ono što se od mene očekivalo”, ističe Adnan.

Foto: Arhiv

Adnan zbog svog “epiteta” nije nikada želio da se posebno razlikuje od svojih školskih drugova i prijatelja, čak ni onda kada je dobijao razne pozive za gostovanje i posjete širom Evrope.

“Imao sam tu čast da budem gost velikog Real Madrida i da se upoznam sa njihovim tadašnjim najboljim igračem Ronaldom, ali ono što bih posebno izdvojio i što je ostavilo značajan pečat jeste posjeta Interpolu u francuskom Lyonu. To se teško može prepričati riječima, to zaista treba doživjeti. Posebno vožnja pod pratnjom koja je upriličena za mene”, naglašava on.

Foto: Arhiv

NEISPUNJENA ŽELJA – SUSRET SA KOFI ANNANOM

Tokom prethodnih godina nekoliko puta je pokušavao da stupi u kontakt sa Matejom Gašparom iz Hrvatske, koji je rođen 11. jula 1987. godine u Zagrebu, i koji je zvanično petmilijarditi stanovnik planete Zemlje. Želio je čisto da se upozna i podijeli određena iskustva sa njim, no dobio je odgovor u kojem je Matej rekao da ne želi da se eksponira, odnosno da nije raspoložen za druženje. Također, pokušavao je i da stupi u kontakt sa svojim kumom Kofi Annanom, ali nije ni u tome uspio, a kako je nekadašnji generalni sekretar UN-a preminuo prije dvije godine, ta želja će mu ostati neispunjena.

Foto: Arhiv

“Moram još dodati jedno priznanje koje sam dobio prošle godine, a u okviru 18. po redu manifestacije ‘Večernjakov pečat’. Naime, tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila mi je presliku Opšte povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, čime je na simboličan način obilježena 20. godišnjica prijema BiH, Hrvatske i Slovenije u ovu međunarodnu organizaciju, koja me je i proglasila šestmilijarditim stanovnikom. Iako sam do tada dobio nekoliko priznanja od određenih institucija van BiH, ta povelja mi je bila prvo priznanje koje sam dobio u našoj zemlji, u Bosni i Hercegovini, što me učinilo još ponosnijim”, rekao je zvanično šestmilijarditi stanovnik planete Zemlje Adnan Mević.

 

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE