Visočani satima čekaju na ulaz u Dom zdravlja

Građani su ogorčeni, a na društvenim mrežama se pojavila fotografija na kojoj u dugačkom redu stoje ljudi koji trebaju uslugu Doma zdravlja sa sarkastičnim pojašnjenjem “Dobro došli u Dom (ne) zdravlja Visoko. 200 duša jedna osoba samo pušta. Bravo”.

To je dakle rezultat katastrofalnog stanja i nezakonitog imenovanja rukovodstva u ovoj javnoj ustanovi. Nerad i nerbiga dolaze na naplatu u najgorem mogućem trenutku pandemije korona virusa.

Nakon što je sada već bivša v.d. direktorica JU Doma zdravlja Visoko dr. Džemila Mustafić penzionisana, Upravni odbor ove javne ustanove na čelu sa Dinkom Omanović na ovo mjesto imenovao je dr. Subhiju Pajević.

Ovim činom prekršn je zakon, jer Upravni odobor već treći put za redom imenuje v.d. direktora. Također, dr. Pajević ne ispunjava zakonom propisane uslove jer nije specijalizirala. Kako je dr. Pajević već član Upravnog odbora iz reda zaposlenika, a Maja Malić je po svemu sudeći nelegalan član Upravnog odbora jer nema saglasnost Ministarstva zdavstva ZDK, a ministar Brenjo je podnio krivičnu prijavu iz tog razloga što je to Ministarstvo nije imenovalo, ispada da je novu v.d. direktoricu imenovala sama Dinka.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti je jasan, u članu 66. stav 9. se kaže da direktor mora imati obavljenu specijalizaciju. Nakon užasno lošeg upravljanja zdravstvom u Visokom njegovu agoniju produbljava i kršenje zakona. Sada je jasno da niko ne želi stati ne čelo Doma zdravlja u Visokom da mu Dinka Omanović bude predsjednik Upravnog odbora.

Nestručnim upravljanjem zdravstvo u Visokom je pretrpilo ogormne štete. Stručnjaci smatraju da je šteta koja je nastala neće moći popraviti ni za pet idućih godina, jer su posljedice katastrofalnog upravljanja zdravstvom strutkuralne i iznimno pogubne.(Vijesti.ba)