PreporukaLikeViše od pet hiljada poduzetnica Jugoistočne Evrope objedinjuje svoje aktivnosti i saradnju...

Više od pet hiljada poduzetnica Jugoistočne Evrope objedinjuje svoje aktivnosti i saradnju za uspjeh na realnom tržištu

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine 03. oktobra potpisat će se prvi puta u historiji jugoistočne Evrope sporazum u saradnji među ženama u poduzetništvu četiri države: Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, čime će ovaj dio Starog kontinenta postati epicentar poduzetništva žena, jačanja saradnje među ženama, kao i međusobnog uvažavanja bez obzira na države iz koje dolaze.

Sporazum će potpisati predsjednice najaktivnijih i po broju članica i članova – vlasnica kompanija i obrta, najbrojnijih asocijacija u sve četiri države jugoistočne Evrope: “Poduzetnice IN” iz Bosne i Hercegovine, koje predstavlja Adisa Tufo iz Sarajeva, „Promocija zdravog života“ na čelu sa poduzetnicom Sofijom Bajić iz Novog Sada, “Društvo Miniaturna – Mala misao, velika djela”, na čelu sa slovenskom poduzetnicom iz Ljubljane Zori Jakolin, te ”Virtualni ženski poduzetnički centar” iz Zagreba na čijem je čelu poduzetnica i direktorica centra Sanela Dropulić.

Ove nevladine organizacije okupljaju više od pet hiljada žena u poduzetništvu, kako vlasnica kompanija i obrta, tako i onih koje razmišljaju o poduzetništvu i aktivno djeluju da bi ostvarile svoje poslovne planove. Stoga je potpisivanje sporazuma o zajedničkoj regionalnoj saradnji i aktivnostima dodatni korak naprijed ne samo u unapređenju poslovnog angažmana žena, nego i smanjenja pa i ukidanja diskriminacije koju žene doživljavaju u mnogim segmentima djelovanja u ovom dijelu Evrope.

Ova regionalna asocijacija već sada ima jasne ciljeve, ali i sadržaje zajedničkog djelovanja u pravcu:

  • Inovativnoga i konstruktivnoga umrežavanja poduzetnica jugoistočne Evrope;
  • Snažne motivacije za pokretanje i razvoj poduzetništva u žena;
  • Logistike za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Evrope;
  • Razmjene iskustava i zajedničkog djelovanja;
  • Kreiranja novih tržišnih poslovnih saradnji i prilika;
  • Provedbe kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo;
  • Angažovanije poslovne aktivnost žena;
  • Poticanja konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama:
  • Smanjenja marginalizovanog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama;
  • Otvaranja mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Evropskoj Uniji.

Navedene organizacije usmjerene su u svom djelovanju širom jugoistočne Evrope na promovisanje poduzetništva, posebno žena kroz cijeli niz sadržaja, projekata i aktivnosti, a sporazumom će objediniti svoje aktivnosti kao regionalna inicijativa, podrška, te središnje nevladino tijelo u službi žena u poduzetništvu.

Misija ove regionalne inicijative, jedinstvene ne samo u jugoistočnoj Evropi, nego i u svijetu, u prvom je redu ohrabriti žene na veći poduzetnički angažman u privredi te olakšati ulaganje u obrazovanje i učenje u poduzetničkom sektoru.

– Kroz cijeli svoj poslovni put, spoznala sam koliko nam je neophodno umrežavanje i što češći lični kontakti i razmjena iskustava. Ta međusobna podrška je odavno prerasla granice naših država, ali ona može biti i masovnija i jača. Na lokalnom nivou svi se susrećemo sa sličnim problemima, ali je činjenica da se sve jače čuje glas žene i da je sve više žena osviješteno po pitanju svojih kapaciteta i svog mjesta u društvu. Zato nećemo stati, pomjeratii ćemo naše vlastite granice, raditi na edukaciji i umrežavanju poduzetnica i biti otvorene za saradnju. Sve fenomenalne kongrese, konferencije, naučne skupove, seminare koji se održavaju u Bosni i Hercegovini i regiji, žene trebaju još otvorenije i masovnije posjećivati. Edukacija jeste ključ, ali i osnaživanje je također ključ. A ta oba ključa uspjeha žene drže u svojim rukama i samo smo mi te koje možemo otključati ova vrata nevjerovatnih mogućnosti i krenuti naprijed. Svaka od nas već djeluje godinama u svojoj državi i ima veliki broj poduzetnica i poslovnih žena okupljenih unutar vlastitih udruženja, ali smo svjesne da može i više i bolje. Zato jako vjerujem u uspjeh ove inicijative i u bolje sutra na ovim prostorima, za nas i sve generacije koje dolaze. Mi to možemo napraviti– izjavila povodom potpisivanja sporazuma o saradnji žena u poduzetništvu Adisa Tufo, poduzetnica iz Sarajeva, vlasnica i generalna direktorica kompanije «Čip Sistemi», predstavnica Udruženja “Poduzetnice In”, te posebno angažovana u području osnaživanja žena i afirmaciji poduzetništva žena.

Osnaživanje žena na svim nivoima je i prvobitni cilj djelovanja Udruženja za promociju zdravog života «Natura Vita» iz Novog Sada. Taj cilj, kako ističe predsjednica ovog Udruženja, ugledna poduzetnica iz Srbije Sofija Bajić, jeste osnova od koje ne odstupaju u svom djelovanju uz proširenje aktivnosti kroz umrežavanje.

– A upravo sa željom osnaživanja i umrežavanja 2017. godine organizovali smo prvu, a 2018. i drugu Međunarodnu stručnu konferenciju poduzetnica pod nazivom “Biznis na štiklama”, koja je u oba navrata okupila više od 400 žena iz deset zemalja Evrope. Konferencija je iznjedrila još jednu mrežu – Klub Biznis na štiklama – mjesto svakodnevnog okupljanja, savjetovanja te edukacija poduzetnica u Srbiji, kao temeljni kamen svima onima koji se žele otisnuti u poduzetničke vode. Veliku podršku pružamo ženama koje uz poduzetništvo osnivaju i vode svoje porodicem te vrlo često su marginalizovane od strane društva u kojem djeluju i žive. Umrežavanjem asocijacija na međunarodnom nivou daje se vjetar u leđa ženama, pruža sloboda djelovanja, ne samo u mikrosredini, već širi kapacitete, mogućnosti i znanja, kao i neprocjenjivo potrebnu razmjenu iskustava.  Jer ukoliko želite da idete brzo, idite sami. Ukoliko želite da idete daleko, idite zajedno – kaže narodna mudrost. Vjerujem da zajedno, otvorenog srca, uz veliku snagu koju posjedujemo, možemo pokrenuti žene poduzetnice s margina društava u kojima živimo i pozicioniramo ih kao ravnopravne članice– kazala je poduzetnica Sofija Bajić, predsjednica Udruženja za promociju zdravog života „Natura Vita“.

Neizmjeran doprinos regionalnom povezivanju dat će i slovenska poduzetnica Zori Jakolin, izuzetno uspješna upravo u povezivanju žena u poduzetništvu.

– Moj poduzetnički put krenuo je uz jedan od najjačih slogana za žene ”Jer vjerujemo u moć umrežavanja!”.  I dan danas vjerujem u te riječi i svaki moj dan je usmjeren ka dijeljenju znanja, umrežavanju, spoznaji da žene na početku svog poslovnog puta imaju podršku, da nisu same i da zajedno kao poduzetnice možemo postići puno više, nego sama za sebe. Kroz godine rada sa ženama primijetila sam da nema takvog rasta kada je svako za sebe. Mala poduzetništva u žena ostaju mala, ne razvijaju se i lagano se s vremenom potroše i izgube na tržištu. Zato trebamo dati podršku velikim udruženjima žena i zajedničkom radu, našem okupljanju, povezivanju, djelovanju, motivaciji kao i podršci koju možemo dati ženama. Snažno vjerujem u svoje tri kolegice iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, znajući njihov rad i doprinos poduzetništvu, ali i društvu u cjelini, da ćemo to postići na tržištu, u ovom dijelu Evrope. Mi sarađujemo bez granica, a jedina granica koja može biti nebo, a kad znamo da niti ono nema granica, znači da su nam mogućnosti nezamislive– komentarisala je poduzetnica Zori Jakolin, potpisnica Sporazuma iz Slovenije.

U ime žena u poduzetništvu iz Hrvatske sporazum će potpisati i Sanela Dropulić, direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, koji je osnovan 01. januara 2016. godine te je danas među najbrojnijim i najaktivnijim nevladinim organizacijama ovog dijela Evrope koje se bave ženama u poduzetništvu.

– Virtualni ženski poduzetnički centar kroz vlastite je projekte osigurao u tri godine djelovanja brojne razmjene iskustava, poslovne kontakte, unapređenje poduzetničkog ozračja u ovom dijelu Starog kontinenta, edukacije, organizaciju tri Kongresa poduzetnica kao najveća okupljanja žena u poduzetništvu jugoistočne Evrope, uz razgranatu izdavačku djelatnost, među kojima su i prvi vodič za uspješno poduzetništvu jugoistočne Evrope, kao i prva slikovnica koja uči o poduzetništvu „Ja sam mali poduzetnik!“. Sve su to odlični temelji za unapređenje rada i na regionalnoj osnovi, jer poduzetnice moraju sarađivati bez granica, iskreno i nepatvoreno,   otvorenog srca – ako istinski žele živjeti svoje poduzetništvo. Naša regionalna inicijativa upravo cilja tome, te vjerujem da će donijeti uspjeh u poslovanju svima koji nas podrže i pridruže nam se u ciljevima aktivnosti– ocijenila je povodom potpisivanja sporazuma u Sarajevu direktorica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra futurologinja poduzetništva Sanela Dropulić, vlasnica kompanije Expert Product d.o.o.

Pravce zajedničkog djelovanja ova regionalna inicijativa nakon potpisivanja sporazuma u Sarajevu odmah će predstaviti i kroz organizaciju B2B susreta poduzetnica regije, zajedničkih projekata u edukaciji budućih i sadašnjih vlasnica kompanija i obrta, kao i učešćem na četvrtom po redu Kongresu poduzetnica koji će se, kao najveća poslovna manifestacija žena u biznisu jugoistočne Evrope, održati u Zagrebu 08. marta 2019. godine.

Partner ovog projekta u BiH je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa Predsjednikom Mirsadom Jašarspahićem. Prepoznali su kvalitet projekta i pružili ruku podrške poduzetnicama i poslovnim ženama cijelog regiona.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE