NaslovnicaBiHViše od 7,2 m...

Više od 7,2 miliona eura od EU za podršku rješavanja problema migranata u BiH

Evropska unija (EU) doznačila je više od 7,2 miliona eura grantova kao podršku Bosni i Hercegovini u oblasti migracija i upravljanja granicom, u kontekstu sve većeg broja izbjeglica i migranata koji su ušli na teritorij države od kraja 2017. godine.

Iz Međunarodne organizacije za migracije – IOM je saopćeno da projekt ima za cilj dalje jačanje sistema upravljanja migracijama, azila, kontrole granice i kapaciteta za nadzor. Također će ojačati postojeću podršku u dostavi hrane i osiguranju usluga hitnog smještaja, snabdijevanja vodom, osiguranjem sanitarnih i higijenskih uslova, zaštite, kao i osiguranjem drugih osnovnih potreba za migrante, tražioce azila i izbjeglice koji borave na teritoriji BiH.

U saopćenju se navodi da će se poboljšati pristup sistemima azila, zaštite i socijalne zaštite, uključujući sistemima zdravstvene zaštite i obrazovanja za djecu školskog uzrasta, putem podrške Graničnoj policiji, Službi za poslove sa strancima, Sektoru za azil, centrima za socijalni rad i relevantnim kantonalnim i općinskim organima.

Dodaje se da će se uspostaviti infrastruktura skloništa, snabdijevanja vodom, sanitarnih i higijenskih uslova, odnosno proširit će se postojeći kapaciteti kako bi omogućili pripreme za nadolazeće zimske uslove, bezbjedan i dostojanstven smještaj, zaštitu porodica sa djecom i drugih ranjivih pojedinaca od hladnih vremenskih uslova.

– Ovaj projekt treba da dopuni druge inicijative, uključujući one koje podržavaju Evropska unija i Razvojna banka Vijeća Evrope, USAID i druge organizacije. Projekat će dalje ojačati dugoročno podršku koju EU osigurava za BiH kako bi se osnažili kapaciteti upravljanja zaštitno osjetljivih migracija, u skladu sa EU standardima – navodi se u saopćenju IOM-a.

Sredstva su osigurana putem posebnih mjera iz instrumenta predpristupne pomoći (IPA), koje će provesti Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u partnerstvu s UNHCR-om i UNICEF-om.

federalna.ba/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.