SvijetRegijaViše od 600.000 raseljenih Sirijaca vratilo se domovima

Više od 600.000 raseljenih Sirijaca vratilo se domovima

Od januara do kraja jula, u zemlju se vratilo 602.759 raseljenih Sirijaca, od kojih većina navodi poboljšanu ekonomsku i sigurnosnu situaciju u regijama iz kojih su pobjegli, navodi u saopćenju IOM.

Ukupno 84 posto onih koji su se vratili potražili su utočište u drugim djelovima ratom zahvaćene zemlje, dok se preostalih 16 posto vratilo iz susjednih zemalja, Turske, Libana, Jordana i Iraka.

Više od četvrtine povratnika izjavilo je da su to učinili kako bi zaštitili svoju imovinu, dok je skoro isti broj njih naveo poboljšanu ekonomsku situaciju u rodnim mjestima, a 11 posto navelo je poboljšanu sigurnosnu situaciju.

Četrnaest posto njih, u međuvremenu, ukazalo je na pogoršanu ekonomsku situaciju u mjestima u kojima su pronašli utočište, saopćeno je iz IOM-a.

Guvernat Aleppo, poprište nekih od najtežih bitaka sirijskog krvavog šestogodišnjeg rata, primio je 67 posto svih povratnika u ovoj godini, navodi IOM, prenosi agencija AFP.

vijesti.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE