SvijetAmerikaViše od 50 osoba poginulo u šumskim požarima u Čileu

Više od 50 osoba poginulo u šumskim požarima u Čileu

Najmanje 51 osoba poginula je u šumskim požarima koji su zahvatili centralni dio Čilea i broj žrtava, najvjerovatnije, nije konačan, saopštile su danas vlasti.

Požarima je najteže pogođena oblast oko turističkog grada Vina del Mara u regionu Valparaizo i spasilačke ekipe pokušavaju da stignu do najugroženijih oblasti.

Čileanska ministrica unutrašnjih poslova Karolina Toha rekla je da je broj poginulih povećan jer je pet tijela pronađeno na putu i sve ukazuje na to da će broj žrtava biti mnogo veći.

“Uslovi u regionu Valparaizo veoma su delikatni”, naglasila je Toja, napominjući da se Čile suočava s najtežom katastrofom od 2010. godine.

Šumski požari nisu neuobičajeni uz Čileu tokom ljetnjih mjeseci. Prošle godine, usljed rekordno visokih temperatura, 27 ljudi je poginulo, a više od 400.000 hektara zemljišta je uništeno.

Toha je dodala da je područje zahvaćeno požarima ove godine mnogo manje, ali da se broj uništenih hektara neprestano povećava.

Između petka i subote područje zahvaćeno požarom prošireno je sa 30.000 na 43.000 hektara.

Visoko.ba/federalna.ba/Srna-Reuters


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE