NaslovnicaBiHViše od 170 r...

Više od 170 rudara Rudnika ‘Mramor’ odbija izaći iz jame

Rudari druge i treće smjene jame Sjever Rudnika “Mramor” u Mramoru kod Tuzle odbijaju izaći vani dok im se ne isplate plaće, uplate sredstva za topli obrok i izmire obaveze prema zdravstvenom osiguranju.

Ovaj štrajk uslijedio je nakon niza sastanaka koje su rudari imali s upravom Rudnika “Kreka”. Potpisan je protokol o izvršenju međusobnih obaveza, a nakon što je djelimično ispoštovan dogovor, rudari su odlučili na ovaj način ispoljiti negodovanje.

Predsjednik sindikata Rudnika “Kreka” Fikret Mehić istaknuo je Feni da, navodno, jučer banke do 15 sati uplaćene plaće nisu prebacile na tekuće račune rudara, zbog čega su oni odlučili da ostanu u jami.

– Rudari su zatražili razgovor s generalnim direktorom “Elektroprivrede BiH” i sa mnom. Upravo se vraćam u Tuzlu. Koliko znam, jučer su rudarima isplaćene plaće, do 20. aprila rok je za uplatu toplog obroka za prošli mjesec, ali je sporno što nisu uplaćena sredstva za zdravstveno osiguranje radnika – izjavio je za Fenu predsjednik Samostalnog sindikara rudnika BiH Sinan Husić.

Rudnik “Kreka” na ime zdravstvenog osigiranja trenutno Kantonalnom zavodu zdravstvenog osgiguranja duguje oko 1,1 miliona maraka.

– Mjesečna obaveza za ove namjene iznosi 800.000 maraka, dok je preostali dug od oko 300.000 maraka dogovoren za isplatu u ratama. Ovaj zavod, međutim, odbija ovjeravati knjižice rudarima sve dok Rudnik “Kreka” ne izmiri cijeli dug – navodi Husić.

U toku su pregovori s rudarima da izađu vani kako se ne bi dogodila tragedija, poput one iz augusta 1990. godine, kada je u jami Jug Rudnika “Dobnja” u Mramoru nastradalo 180 rudara.

Nakon te nesreće jama Jug je zatvorena, a u Rudniku “Mramor” trenutno se proizvodnja odvija u jednoj jami. Uporedo se rade pripreme za otvaranje novog otkopnog radilišta u rejonu Marići, koji bi u funkciji trebao biti do 2018. godine, doznaje Fena.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.