NaslovnicaSvijetViše od 100.0...

Više od 100.000 izbjeglica se vratilo u Istočnu Gutu

Više od 100.000 izbjeglica vratilo se predgrađe sirijske prijestonice Damaska istočnu Gutu otkako je oslobođeno od terorista u proljeće ove godine, izjavio je neimenovani portparol ruskog Centra za prijem, raspoređivanje i smještaj izbjeglica u Siriji.

“Više od 100.000 ljudi, koji su usljed sukoba bili prinuđeni da napuste svoje kuće, vratilo se u istočnu Gutu, nakon oslobađanja ovog predgrađa”, rekao je portparol Centra.

Mještanin istočne Gute, koji se predstavio kao Muhamed, izjavio je da se prvobitno preselio u Liban, odakle je otišao u Ankaru.

“Drago mi je što sam se vratio i što se mir vraća u moju domovinu”, rekao je on za TASS.

Sirijska vojska potpuno je preuzela kontrolu nad područjem istočne Gute u aprilu ove godine.

Ruski Centar, koji je, zajedno sa sirijskim vlastima, osnovalo rusko Ministarstvo odbrane, radi na dostavljanju humanitarne pomoći Siriji, pomaže u ponovnom uspostavljanju službi socijalne zaštite i bavi se svim ostalim pitanjima vezanim za obnovu infrastrukture u zemlji.

Srna/visoko.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.