Virusi

0
Virusi

Oni nisu bakterije. Nisu biljke ni gljive, pa čak ni životinje. Neki se čak pitaju jesu li ova „bića“ uopće živa. Kada vam netko spomene virus, vjerojatno se sjetite prehlade ili gripe, ali virusa ima puno i mnogi su puno opasniji od obične prehlade. Možda ih ne vidimo i ne čujemo no, vjerujte, oni su svuda oko nas. Vrebaju i čekaju da iskoriste naše tijelo kako bi povećali svoj broj.
Jesu li virusi uopće živi? Oni se od drugih živih bića razlikuju potome što ne jedu, ne rastu i ne razmnožavaju se. Kako bi povećali svoj broj, njima je potreban „domaćin“, bakterija, biljka ili životinja koja će virusu dati sve potrebno kako bi se izgradili novi virusi.
Virusi su jako maleni, od 20 do 400 nanometara. Virusi su toliko mali da ih ne možemo vidjeti običnim svjetlosnim mikroskopom, već samo posebnim elektronskim mikroskopom. Glavni dio virusa je njegova nukleinska kiselina u kojoj se nalazi plan za stvaranje novih virusa. Ovaj je plan virusu jako važan i on je zaštićen u „oklopu“ kojeg nazivamo bjelančevinasta ovojnica (kapsida). Ako se virus duže vremena nalazi izvan nekog tijela, on se može pretvoriti u kristalni oblik i na taj način preživjeti jako dugo vremena.
virus3I tako jedan virus „šeće“ ulicom kad odjednom „ugleda“ čovjeka koji ide prema njemu. Kada taj virus uđe u njegovo tijelo, on započinje ono što zna najbolje. Napada stanicu, ulazi u nju i tada u samu jezgru stanice ubacuje svoj plan za izgradnju novih virusa. Koristi stanicu kao tvornicu za proizvodnju novih identičnih virusa. Stanica ne zna što se događa pa ona, kao i uvijek, nastavlja s radom, samo što ovaj put stvara dijelove novih virusa. Nakon nekog vremena stanica puca i iz nje iskače velik broj novih virusa, spremnih da napadnu druge stanice tijela. Virusi se iz tijela u tijelo prenose na različite načine (npr. kihanjem, kašljanjem, udisanjem, preko nečistih ruku itd.) a jedan od njih je i prijenos putem komarca.

virus4Postoje različite vrste virusa koji uzrokuju razne bolesti. Većina vas je sigurno već barem jednom preboljela gripu ili barem običnu prehladu. Neki su imali i ospice i vodene kozice. Ali, postoje i virusi koji uzrokuju puno teže bolesti kao dječju paralizu, velike boginje, bjesnoću i npr. virus HIV koji uzrokuje bolest AIDS. Također, ima i onih koji napadaju samo bakterijske stanice, a nazivamo ih bakteriofagi.
Virusi su u prošlosti, a i danas, uzrokovali puno problema sve dok se nije otkrilo da cijepljenjem možemo spriječiti viruse da uzrokuju bolesti. Danas smo mnoge viruse gotovo istrijebili, no uvijek ima onih koji su uz nas od pradavnih vremena i koji će biti uz nas još dugo, kao npr. obična prehlada.

Komentari

komentara