Virus korupcije u sjenci korona virusa

VIRUS KORUPCIJE U SJENCI KORONA VIRUSA

Mogli ste misliti da pušemo u hladno kada neprestano insistiramo na kredibilitetu vlade koja će provoditi korona zakon. Taj je kredibilitet jednako bitan kao i milijarde KM koje joj se iz stranih kredita što će ih vraćati građani, stavljaju na raspolaganje da osposobe javni sektor i ekonomiju za borbu protiv krize.

Vlada koja izvire iz okruženja utemeljenog na korupciji i privilegijama ne može služiti građanima i privredi, ma kolike pare joj dali u ruke. To je ista vlada koja drži minimalnu plaću radnika na nivou iz 2016. godine, koja odbija da se dodjeli jednokratna naknada nezaposlenim radnicima, sve pod izgovorom da nema novca. A novac otiče kanalima korupcije koji su sve dublji i sve širi što ga je više na raspolaganju vladi.

Kupovina respiratora iz Kine na netransparentan način samo je vrh ledenog brijega.

Šta može proizvesti odluka vlade da se ne provode postupci javne nabavke nego opću akciju na svim nivoima vlasti da se privilegiranim firmama i pojedincima dodjeljuju ugovori i neograničeni iznosi javnog novca.

I nije samo pitanje cijene za respiratore koje je uvezla Srebrna malina i mnoge druge firme. Kakav je kvalitet respiratora, ko će ih održavati u garantnom roku i kasnije, ko će osiguravati rezervne dijelove i niz drugih pitanja ostaju bez odgovora.

Školski primjer sistemske korupcije koji traži isto tako sistemsku akciju institucija pravde i parlamentarnih tijela ove države.

Mogu li se i same te institucije uzdići iznad živog blata korumpirane vlasti?

FB: Anto Domazet