NaslovnicaZDKPolitikaVinko Marić p...

Vinko Marić podnio pa povukao inicijativu o broju Bošnjaka i Hrvata u Vladi ZDK, a zatim Alen Kapković uradio isto

Zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad BHI – KF u Skupštini ZDK, Vinko Marić 21.12.2022.godine podnio je Inicijativu prema kojoj su zastupnici Skupštine ZDK trebali izglasati ukidanje nacionalnog omjera u broju ministara u Vladi ZDK.

Međutim u međuvremenu Marić se predomislio i odlučio se za povlačenje ovog Zakona iako je aktuelna Vlada imenovana suprotno Članu 6. Stav 4. Zakona o Vladi ZDK. Nakon što je jedan zastupnik BHI-KF podnio pa povukao ovu inicijativu, pojavljuje se drugi zastupnik iste stranke Alen Kapković, poslanik u Skupštini ZDK, koji podnosi 12.01.2023. godine, u skupštinsku proceduru u pisanoj formi predsjedavajućem Skupštine ZDK Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK.
Podsjećamo, prema postojećem Zakonu, a na osnovu popisa iz 1991., u Vladu ZDK se bira sedam Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina.
A šta ovaj prijedlog znači dugoročno?
U budućnosti hipotetički gledano može se desiti na štetu Hrvata i Srba da će se brisanjem ove odredbe koja im garantuje sigurna po dva ministarska mjesta na ovaj način omogućiti nekoj budućoj Vladi ZDK da bude formirana bez Srba i Hrvata.
Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.