ZDKPolitikaVinko Marić (BHI-KF) povukao prijedlog da se iz Zakona briše nacionalni omjer...

Vinko Marić (BHI-KF) povukao prijedlog da se iz Zakona briše nacionalni omjer broja ministara u Vladi ZDK

Zastupnik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad BHI – KF u Skupštini ZDK, Vinko Marić 21.12.2022.godine podnio je Inicijativu prema kojoj su zastupnici Skupštine ZDK trebali izglasati ukidanje nacionalnog omjera u broju ministara u Vladi ZDK.

Međutim u međuvremenu Marić se predomislio i odlučio se za povlačenje ovog Zakona iako je aktuelna Vlada imenovana suprotno Članu 6. Stav 4. Zakona o Vladi ZDK.


 

Podsjećamo, prema postojećem Zakonu, a na osnovu popisa iz 1991., u Vladu ZDK se bira sedam Bošnjaka, te po dva Hrvata i Srbina. Međutim, u prijedlogu koji je bio podnio Matiću  taj omjer je “prekršen”, odnosno broj predloženih Hrvata je trebao biti veći, a broj Bošnjaka manji od zakonom predviđenog.

 

Vinko Marić je privrednik iz Žepča. Njegova firma bila je jedan od osnovnih “kotača” u konzorciju privatnih firmi iz Žepča i okoline, koje su pokušale privatizirati “Krivaju” Zavidovići, ali je slučaj između njih i federalne Vlade je na kraju završio na sudu. politički, Marić se nakon razlaza sa tamošnjim HDZ-om pridružio stranci koju je formirao gradonačelnik Zenice. Osim privredne, Marić ima i “uspješnu” vojnu karijeru, jer je odlikovan i nagrađivan kao visoki oficir HVO-a od vlasti u Hrvatskoj. U zvaničnoj biografiji koju je predao predsjedavajućem Skupštine ZDK od 1992. do 2000. je prazan, nepopunjen period.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE