ViLand će promijeniti budućnost Visokog

Izvor: vipromo.ba

 

Sportsko-rekreativno-zabavni centar ViLand je multifunkcionalni centar koji svojim gabaritima i sadržajima prevazilazi sve dosadašnje slične projekte, koji će uveliko uticati na kvalitet života Visočana, a po svojoj prirodi će svakako privući značajan broj posjetilaca u Visoko.

Realizacija izgradnje ovog centra krenula je u jesen prošle godine, a nastavak radova počinje dolaskom proljeća ove godine.

Halim Zukić, idejni tvorac i investitor ovog projekta kaže kako je u realizaciju krenuo zbog toga što su ovakvi sadržaji prosto neophodni našem gradu, te treba da daju doprinos održavanju kako fizičkog tako i mentalnog zdravlja, jer će sva generacije Visočana imati koristi od ovog projekta.

Obilaskom terena u krugu bivše kasarne, na kojem su izvedeni pripremni radovi, već se može dočarati ambijent i atmosfera toplih visočkih dana i večeri u kojima Visočani svih generacija uživaju u ovom kompleksu baveći se raznim sportskim aktivnostima, rekreacijom, šetanjem i druženjem. Konačno omladina i stariji Visočani dobivaju mogućnost za treniranje i upražnjavanje pravih i kvalitetnih fizičkih aktivnosti, a mladi bračni parovi će napokon imati mjesto na koje će moći dovesti svoju djecu gdje će im moći pružiti ono što djeca 21. vijeka zaslužuju.

U sklopu kompleksa bit će izgrađen veliki fudbalski teren sa vještačkom travom, tartan atletska staza koja će pružiti mogućnost razvoja „kraljice svih sportova“ u Visokom – atletike, multifunkcionalni teren sa vještačkom travom za tenis, košarku, fudbal, rukomet i dr., poseban mini sportski teren sa vještačkom travom za djecu, bazeni, dječija igrališta sa izuzetno bogatim i raznovrsnim mobilijarom, tereni za fitnes na otvorenom u sklopu kojih će, između ostalih sprava za vježbanje, biti instalirane i sprave za vježbanje za osobe s posebnim potrebama, trim staza, biciklistička staza…

Nadgradnja projektu ViLand je, kako ističe Zukić, osnivanje fakulteta za hotelijerstvo i turizam u skorom periodu.

Osim što će uveliko uticati na kvalitet života naših građana, te privući značajan broj posjetilaca u Visoko, projekat ViLand svakako stvara i velike mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta u Visokom.

Kako smo već naveli, pripremni radovi na izgradnji su počeli u jesen i zaustavljeni su dolaskom zime, a nastavak radova je planiran za početak proljeća. Investitor, Halim Zukić kaže da se završetak radova i izgradnja ovog kompleksa očekuje u toku ove godine, izuzev projekta fakulteta za čiju izgradnju i osnivanje je potrebno dvije godine.

Zukić na kraju dodaje da će ViLand promijeniti budućnost Visokog, te da mu je posebno zadovoljstvo što je tim za razvoj ovog projekta odnedavno bogatiji za harvardskog postdiplomca Alena Žunića, najmlađeg doktora nauka na Zagrebačkom sveučilištu i najboljeg studenta u historiji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

“Naša je ambicija od ViLanda napraviti turističku destinaciju koja ničim ne zaostaje za svjetskim sadržajima ove vrste, te vjerujem da će u tom smislu Alenov doprinos biti nemjerljiv”, zaključuje Zukić.