NaslovnicaLokalne TemeVikend iza na...

Vikend iza nas je pokazao da je Hitnoj pomoći u Visokom potrebna HITNA pomoć i reorganizacija!

U prvoj rečenici ovog teksta želimo da odmah riješimo sve dileme oko toga šta je cilj i motiv istog. Hitna pomoć Javne ustanove “Dom zdravlja” Visoko je najbolji dio ove javne ustanove i tamo rade najbolji i najhrabriji ljudi, koji se suočavaju sa najtežim situacijama u koje dolaze Visočani. Namjera ovog teksta je da ukaže na neke činjenice, a na osnovu kojih bi odgovorni trebali poduzeti ozbiljne mjere kako bi se pomoglo službi Hitne pomoći Visoko da bude još bolja i efikasnija.

Protekli vikend u Visokom je bio jedan od onih tzv.”crnih vikenda”. U kratkom vremenskom periodu desile su se tri saobraćajne nezgode, a ona ispred Gradske uprave ukazala je na manjkavosti u organizaciji rada Hitne pomoći. Nakon što je vozilo udarilo pješakinju, prema izjavama očevidaca dešavala se prava drama. Pozvana je služba Hitne pomoći, povrijeđena osoba je ležala na asfaltu, policija je bila na mjestu nesreće, a reakcija iz Hitne pomoći je bila spora i stigla je puno kasnije nego što bi objektivno trebalo u ovim situacijama. A i kad je stigla, prisutni su bili zatečeni onim što su vidjeli.

Kako saznaje Visoko.co.ba u Hitnoj pomoći Visoko raspoređen je jedan dežurni vozač, ostali su slobodni, mogu doći po pozivu, ali to je njihova “dobra volja”. Služba Hitne medicinske pomoći ima četiri tima. Jedan tim čine ljekar, dvije sestre/tehničar i vozač, rade 12×24 i 12×48. Dva tima se finansiraju iz ZZO ZDK, dok druga dva tima finansira JU “Dom zdravlja” Visoko iz vlastitih sredstava. Obaveza Gradske uprave je da finansira ova dva tima, ali godinama postoji “šum u komunikaciji” o ovom pitanju.

Služba Hitne medicinske pomoći (SHMP) je postala dežurna ambulanta, jer porodična medicina nije ispunila svoj cilj i zamisao tog liječenja. U SHMP-u primaju sve pacijente, a najviše slučajeve koji nisu za hitnu intervenciju i na taj način je ta služba pretrpana pacijentima. Kako nadalje saznajemo, na SHMP je prebačeno i da rade slučajeve poroda, iako nisu prošli adekvatnu obuku za to. U posljednje vrijeme je prebačena obaveza da vikendom u drugoj smjeni daju duplu terapiju porodične medicine i kućnog liječenja. Također, vikendom porodične ambulante neće da primaju djecu do šest godina, kao ni pacijente kojima je potrebno previjanje, zamjena katetera i mnoge druge stvari, te je sve to prebačeno na SHMP.

Sve ovo ukazuje na to da je Hitnoj pomoći u Visokom potrebna HITNA reorganizacija, adekvatna oprema i kontinuirana edukacija.

Evo kako to izgleda u praksi. U smjeni radi jedan tim, kada odu vozač i sestra na terenu ostaju samo doktor i tehničar u ambulanti. U situacijama kada se u isto vrijeme dese dva slučaja potrebe za hitnom intervencijom oni zovu vozače koji su slobodni, ali ti zaposlenici nisu obavezni odazvati se. Na intervencije često idu vozač i tehničar, a po zakonu tehničar ne može dati niti jedan lijek bez recepta doktora. Porodična medicina nerijetko koristi vozila hitne pomoći za odvoz i dovoz pacijenata na kontrole, što znači da je Hitna pomoć u tom trenutku bez vozila ukoliko se nešto desi.

Treba znati da je služba Hitne pomoći služba koja radi najteži posao, a najmanje su cijenjeni i plaćeni. Pamtimo i inicijative nekih vijećnika po ovom pitanju koje nisu uvažene, pamtimo i pokušaje bivšeg direktora JU “Dom zdravlja” Visoko dr. Senada Karavdića da unaprijedi rad Hitne pomoći, ali je u toj namjeri sabotiran, a u prijedlogu budžeta Grada Visoko za narednu godinu vidimo opet planirana sredstva za Hitnu pomoć koja su simbolična, mala i nedovoljna.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.