Lokalne TemeVIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE: Regulacija saobraćaja na području MZ Stari Grad (Almir...

VIJEĆNIČKA PITANJA I INICIJATIVE: Regulacija saobraćaja na području MZ Stari Grad (Almir Ljeskovica SDA)

Vijećnik Almir Ljeskovica (SDA) na današnjoj, desetoj po redu redovnoj sjednici Gradskog vijeća Visoko, podnio je inicijativu kojom bi se regulisao turistički saobraćaj na području MZ Stari Grad, tačnije u naselju Pertac i dijelu prema Bosanskoj piramidi Sunca, te olakšali problemi građana koje imaju tokom vrhunca turističke sezone. Ljeskovica je predložio dva rješenja, a ukoliko budu usvojena i realizovana, turistički saobraćaj bi bio bolje regulisan, mještani ne bi imali problema sa gužvama, a turisti bi lakše dolazili i odlazili sa turističke lokacije.

INICIJATIVA:  „Obzirom na velike gužve uzrokovane velikim brojem većinom stranih turista koje se stvaraju u ulici Ferhatovića koja je namIjenjena za dvosmjerni sabraćaj, te nakon apela i konsultacija sa sugrađanima koji stanuju u tom području, iniciram izmjenu saobraćaja na navedenoj lokaciji.

Saobraćaj urediti na sljedeći način: ulicu Klisa otvoriti za dvosmjerni saobraćaj tako što će se prilikom silaska sa piramide postaviti znak obaveznog smjera u tu ulicu. Također, prilikom silaska sa piramide postaviti znak zabrane saobraćaja sa naznakom „OSIM ZA MJEŠTANE“ prema ulici Ferhatovića. Na ovaj način ulica Ferhatovića bi se rasteretila, a ulica Klisa koja se svakako manje koristi i u kojoj stanuje manji broj građana bi preuzela dio saobraćaja. Ulica Podklisa ostaje kao i do sada, jednosmjerna iz pravca crkve sv.Prokopija.

Obzirom da turistički lokalitet Bosanske piramide Sunca treba dugoročno i održivo rješenje po pitanju saobraćaja, ova inicijativa bi bila privremenog karaktera dok se ne iznađe trajno rješenje odvijanja turističkog saobraćaja i i dolaska gostiju na pomenutu lokaciju. Jedno od trajnih rješenja bi bila aktivacija velikog parkinga u Luci kao i prostora prekoputa JP „Gradska groblja“. Ove lokacije bi mogle poslužiti kao veliki parkinzi gdje bi turisti koji dođu u obilazak Piramide Sunca ostavljali vozila, ali i kao parkinzi za autobuse i kombi vozila. Aktiviranjem pomenutih parking prostora otvara se mogućnost i uspostave kombi/taxi linije sa ovih mjesta do lokacije Piramide Sunca. Na taj način bi se u potpunosti regulisao turistički saobraćaj na ovom području, a lokalno stanovništvo bi, ranije pomenute ulice, koristilo za svoje svrhe. Slobodan sam i da zajedno obiđemo teren i na licu mjesta sa sugrađanima utvrdimo sve navedeno.“ – navedeno je u inicijativi vijećnika Almira Ljeskovice koja je upućena nadležnoj službi Gradske uprave Visoko i Policijskoj stanici Visoko.

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE