NaslovnicaLokalne TemeVijećnici na ...

Vijećnici na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća odlučuju i o značajnoj podršci biznisu, privrednicima i obrtnicima

Programom utroška sredstava iz Budžeta Grada Visoko za podršku biznisu, privrednicima i obrtnicima za 2021. godinu predviđeno je ukupno 180.000 KM, a jedna od tačaka dnevnog reda sutrašnje, 8. po redu sjednice Gradskog vijeća bit će upravo ova. Namjena pomenute podrške, odnosno programa je sufinansiranje projekata u saradnji sa međunarodnim i nevladinim organizacijama, Projekat “Prvi biznis” poticaj za samozapošljavanje mladih osoba, te podrška registrovanim obrtnicima (proizvođači mlijeka).

Programom su predviđena sredstva od 30.000 KM za sufinansiranje projekata u saradnji sa međunarodnim i nevladinim organizacijama, a posebno značajna sredstva su predviđena za samozapošljavanje mladih osoba, koje će, ukoliko vijećnici usvoje ovu tačku dnevnog reda, na raspolaganju imati ukupno 60.000 KM za sufinansiranje pokretanja malih biznisa, i to iz oblasti obrta i srodnih djelatnosti, a predviđeno je po 5.000 KM za pokretanje 12 obrta. Kao korisnici, za sufinansiranje mogu aplicirati  nezaposlene osobe do 35 godina starosti koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje Visoko i koji žele registrovati obrt i srodnu djelatnost, a poticajem će biti sufinansirani troškovi obaveznih doprinosa, kao i troškovi registracije obrta.

Posebna sredstva su namijenjena registrovanim obrtnicima – proizvođačima mlijeka, koji su u proteklom periodu suočeni s otežanim radom, s obzirom da su cijene hrane porasle, a otkupne cijene ostale na istom nivou. Putem Javnog oglasa Grad Visoko će osigurati novčanu podršku za registrovane proizvođače mlijeka – poljoprivredne obrte u iznosu od 90.000 KM i to za period od tri mjeseca, od juna do augusta.

Sredstva su predviđena za ukupno 72 obrta, a vijećnici u Gradskom vijeću na sjednici koja je na rasporedu sutra imaju priliku svojim glasom podržati značajne projekte i poticaje, kako za mlade osobe, tako i za proizvođače mlijeka, kojih je na našoj općini značajan broj.

Visoko.co.ba / Gradska uprava

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.