BiHVijeće za štampu i online medije objavilo analizu govora mržnje na bh....

Vijeće za štampu i online medije objavilo analizu govora mržnje na bh. portalima

Zastupljenost elemenata govora mržnje u komentarima na online portalima u Bosni i Hercegovini bila je tema konferencije Vijeća za štampu BiH. Glavni fokus je bio na istraživanju, provedenom za vrijeme predizborne kampanje i nakon njenog završetka.

Tri nivoa istraživanja pokazala su, između ostalog, da su popularni političari magnet za negativne komentare, kao i senzacionalistički naslovi. Također, predstavili su i određene preporuke za smanjenje online govora mržnje.

“Političari bi trebali da povećaju nivo kulture u javnom nastupu, da se prilikom izražavanja i obraćanja ne koriste zapaljivom retorikom, što se svakako pokazalo da kada političari koriste takvu retoriku to podstiče publiku da se emotivno uključi u komentarisanje. Mediji bi mogli da doprinose smanjenju nivoa komentara s elementima govora mržnje ukoliko bi izbjegli pakovanje sadržaja u senzacionalističke clickbait naslove. Jedna od najvažnijih stvari je dugoročno razvijanje svijesti kod publike i kod javnosti o negativnim posljedicama govora mržnje, odnosno štetnosti govora mržnje u najširem smislu”, rekao je komunikolog Vuk Vučetić.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE