Lokalne TemeCrna Hronika"Vidjet ćeš ti, izrešetat ću te": Visočanin osuđen na kaznu zatvora u...

“Vidjet ćeš ti, izrešetat ću te”: Visočanin osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci

Općinski sud u Visokom, postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, dana 12.04.2023. godine, donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv F. A. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ F BiH i krivičnog djela iz člana 52. stav 1. tačka b.) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije ZDK kojom ga osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci.

Podsjećamo na optužnicu Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona:

“F. A., iz Visokog, osuđivan presudom Kantonalnog suda u Zenici broj ………. K od 19.06.2017. godine (pravosnažna 21.07.2017. godine) zbog pokušaja krivičnog djela Ubistvo iz člana 166. stav 1. KZ FBiH u vezi sa članom 28. KZ FBiH i krivičnog djela iz člana 52. stav 1. tačka b) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije ZDK na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i jednog mjeseca.

Što je:

1. Dana 08.05.2020. godine, oko 22:40 sati, u Visokom, ugrozio sigurnost H. M. iz Visokog svjesno ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njegov život i tijelo što je i htio, na način da je preko aplikacije „Facebook Messenger“, koristeći korisnički profil pod nazivom „N. N.“, poslao više uzastopnih pojedinačnih poruka na korisnički profil pod nazivom „H.M.“ sa sadržajem „Vidjet ćeš ti, izrešetat ću te“, a koje ozbiljne prijetnje su kod H. M. izazvale uznemirenje te osjećaj straha i nesigurnosti za njegov život,

Dakle, ugrozio sigurnost neke osobe ozbiljnom prijetnjom da će napasti na život ili tijelo te osobe.

2. Dana 03.06.2020. godine, u Gradu Visoko, prilikom vršenja pretresa motornog vozila marke „VW Polo“, registarskih oznaka ……. a na osnovu naredbe za pretresanje Općinskog suda u Visokom ….. od 03.06.2020. godine, kojim je upravljao F.A., suprotno odredbama članova 3., 5. stav 1., 6a, 6b i 10. i 11a) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Ze-Do kantona (Službene novine ZDK broj: 9/2013-prečišćeni tekst i broj: 1/14 i 13/18) svjesno bez odobrenja držao poluautomatski pištolj čehoslovačke proizvodnje, model „Z“, kalibra 6,35 mm, serijskog broj B 265716, sa pripadajućom municijom, pet komada metaka kalibra 6,35×15,5 mm, koji je prethodno nabavio što je i htio jer je znao da je za nabavku, nošenje i držanje navedenog oružja i municije potrebno odobrenje nadležnog organa,

Dakle bez odobrenja držao vatreno oružje i municiju a za držanje takvog oružja i municije je potrebno odobrenje,

Čime je počinio pod tačkom 1. počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. stav 1. KZ FBiH, a pod tačkom 2. krivično djelo iz člana 52. stav 1. tačka b) Zakona o nabavljanju, držanju, nošenju oružja i municije ZDK, sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH.”

Napomena: Imajte u vidu presumpciju nevinosti iz člana 3. Zakona o krivičnom postupku F BiH u kojem je u stavu 1. definisano da se svako smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Visoko.co.ba / Tužilaštvo ZDK

 


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE