Video: Zaim Muzaferija za “Magazin plus”, sada već daleke 2002.

Sada već daleke 2002. godine, u semizovačkom restoranu “Kulin Dvor”, zatekli smo Zaima Muzaferiju – reporterska ekipa današnjeg “Magazina plus”- i onako natenane popričali o svemu.

Intervju sa Zaimom Muzaferijom, koji vam donosimo uz podsjećanje na dan smrti ovog doajena bh. glumišta i pozorišta, po prvi puta objavljujemo u cjelosti.
Ovom prilikom treba naglasiti da ovaj materijal i fotografije sa ovog snimanja, danas koriste mnogi drugi mediji svojatajući ih, bez da navode izvor i autore.

Javnosti i istine radi, video zapis koji donosimo uradila je produkcijska kuća “Magazin plus”, reporterska ekipa  u sastavu Midhat Hajdarević, Siniša Subotić i Haris Efendira.

Zaim Muzaferija je rođen u Visokom 9. marta 1923. Filmski, televizijski i teatarski glumac, penziju je stekao kao profesor njemačkog i francuskog jezika. Preminuo je 5. novembra 2003. godine.
Muzaferija je ostvario preko šezdeset uloga u filmu i televiziji.
Počeci njegovog glumačkog rada sežu još u gimnazijske dane kada je radio kao ‘šaptač’. Kasnije se opredijelio za režiju i režirao oko osamdeset pozorišnih komada u Amaterskom pozorištu Visoko. Prvu nagradu dobio je na Prvom festivalu amaterskih pozorišta Bosne i Hercegovine u Travniku i to za režiju predstave Dnevnik Ane Frank. Nakon toga seli se u Travnik gdje je preuzeo tamošnje Amatersko pozorište.
U februaru 1961. godine ostvario je prvu filmsku ulogu u filmu Veljka Bulajića Uzavreli grad, gdje je imao epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu nagrađen je specijalnom nagradom na festivalu u Puli.
Njegova glumačka karijera pretežno je protekla u epizodnim ulogama, ali one su ostavljale dublji trag negoli neke glavne uloge. Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi, a posebno su se isticale nagrađivani filmovi Praznik (1967) Đorđa Kadijevića i Mali vojnici (1968) Bate Čengića. Za ulogu podvornika u filmu Stanica običnih vozova Nenada Dizdarevića dobio je 1990. Zlatnu arenu na Pulskom festivalu.
Muzaferija je često izdvajao uloge u filmovima Žena s krajolikom Ivice Matića i TV-dramu Ovo malo duše Ademira Kenovića kao filmove u kojima je glumio a koje uvijek može pogledati.
Glumio je još u filmovima Kuduz, Gluvi barut, Otac na službenom putu te Savršeni krug, što mu je ujedno i posljednji film. Nakon te 1997. godine ostvario je još dvije uloge na TV-u, u Ratnicima 1999. u produkciji BBC-a i TV drami Lista 2001. godine.
Muzaferija je imao svega tri glavne uloge na filmskom platnu. Kod Lordana Zafranovića glumio je u filmu Kaja, ubiću te, i naslovnu ulogu u filmu Gosti i radnici. Kod Bate Čengića glavnu ulogu imao je u filmu Jagoš i Uglješa.
Dani Zaima Muzaferije
U njegovu čast se od 2003. godine redovno održava manifestacija Dani Zaima Muzaferije gdje se održavaju promocije, razne izložbe, pozorišne predstave, okrugli stolovi te premijere najvnovijih filmskih uradaka u Visokom.
magazinplus.eu

Vezani linkovi:

In memoriam: Zaim Muzaferija (09.03.1923. – 05.11.2003.)

 Video: Zaim Muzaferija za “Magazin plus”, sada već daleke 2002.

– Glumačke legende: Zaim Muzaferija – Diplomom protiv gladnih godina!

– Zaim Muzaferija: (9.3.1923. – 5.11.2013.)

– “11. Dani Zaima Muzaferije” u Visokom od 27. do 29. novembra