NaslovnicaLokalne TemeVIDEO / Visoč...

VIDEO / Visočki vatrogasci danima u borbi sa šumskim požarima: Za namjerne paljevine određena i krivična odgovornost

S dolaskom proljeća, na okolnim brdima Visokog često smo svjedoci vidjeti požare, koji u većini slučajeva nastaju zbog nekontroliranog spaljivanje korova i ostavljanja neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja.

Također, čest uzrok ovim šumskim požarima oko Visokog su i izletnici koji, nažalost, ne vode računa o mjestima na kojima pale vatru, te tako izazovu požar i time ugroze šumu, objekte i stanovništvo.

Ovih dana, po visočkim brdima često možemo vidjeti požare, a ovome za Visoko.co.ba govorio je Amir Karavdić ispred PVJ Visoko:

Također, i iz kantonalnog preduzeća zaduženog za brigu o šumama u ZDK- su upozorili su sve stanovnike da u narednom periodu vode računa da ne dođu u situaciju da budu odgovorni za izbijanje požara.

“Mole se građani koji se kreću i nalaze u šumama i na šumskom zemljištu, da ne pale otvorenu vatru na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume, gdje prijeti najveća opasnost od nastanka šumskih požara”, kazali su iz JP “ŠPD ZDK”.

Kako su istakli, spaljivanje korova i drugog gorivog materijala mora da se vrši na odgovoran način, samo u periodu povoljnih vremenskih uvjeta i na površinama koje se mogu kontrolirati.

“Pri spaljivanju korova i drugog zapaljivog materijala, potrebno je ugasiti ostatke nesagorenih materija kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontroliranog gorenja. Apelujemo i na izletnike da vode računa o mjestima na kojima pale vatru, kako se ne bi našli u situaciji da izazovu požar i time ugroze šumu, objekte i stanovništvo.”, dodali su.

Kako upozoravaju građane, zaposlenici nadležnih institucija, u skladu sa zakonskim propisima, u obavezi su da podnesu prijave protiv svih lica za koje se utvrdi da su odgovorna za izazivanje i nastanak šumskih požara te time ugrozili živote i zdravlje ljudi ili pričinili materijalnu štetu.

Visoko.co.ba / Redakcija

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.