BiH(VIDEO) Visočanin Gregor Jurišić za Hayat: Koronavirus je izazvao efekt makaza u...

(VIDEO) Visočanin Gregor Jurišić za Hayat: Koronavirus je izazvao efekt makaza u lokalnim zajednicama

Gregor Jurišić iz Saveza općina i gradova u FBiH bio je gost emisije Dobar dan BiH Hayat TV-a.

Lokalni izbori se tiču Saveza općina i gradova. Na koji način?

Rekao bih da se lokalni izbori tiču svih nas a pogotovo u FBiH se tiču Saveza općina i gradova FBiH jer upravljačka struktura Saveza ovisi od rezultata lokalnih izbora. Na koji način? Savez općina i gradova FBiH je nestranačka organizacija koja okuplja svih 80 jedinica lokalne samouprave u FBiH, 64 općine i 16 gradova. Nakon provedenih izbora provide se izbori u Savezu na način da se održavaju kantonalni sastanci i novoizabrani načelnici na razini kantona izaberu jednog koji će ih predstavljati u Savezu. Skupština Saveza čine svih čelnici lokalnih samouprava.

Visoka politika uvijek privlači pažnju ali život se odvija najvećim dijelom u lokalnoj samoupravi. Imaju li lokalne zajednice poziciju koja im pripada?

Općine i gradovi u FBiH kao jedinice lokalne samouprave predstavljaju razinu vlasti koja je najbliža građanima. Ona rješava njihove najkonkretnije probleme. Ako pogledamo arhitekturu vlasti u BiH vidimo da je taj temelj kuće lokalne zajednice. Tu se rješavaju najkonkretniji problemi: komunalni, lokalne infrastrukture, vrtića, osnovnih škola, zapravo sve ono što interesira običan svijet. Lokalne zajednice ne uživaju onaj finansijski status kakav im pripada. Vrlo je slaba njihova finansijska pozicija.

Koliko je koronavirus oslabila lokalne samouprave?

Koronavirus je izazvao efekt škara, makaza. Prihodi općina i gradova su smanjeni a istovremeno su im povećani rashodi. Jer su im nametnute dodatne obaveze. Lokalne zajednice su bili na prvoj liniji odbrane.

Koliko je za rezultate izbora i povjerenje građana u izborni proces da svako uradi svoj dio posla i da se ne dese nikakve nepravilnosti?

Važno je da nadležne institucije rade svoj dio posla kako ne bi bio ugrožen integritet izbornog proces i iskrivljenja izborne volje građana.

Je li jasno šta će se desiti kada zvaničnicima lokalne zajednice isteknu mandati jer su izbori ove godine nešto kasnije. Zna li se ko će biti načelnici i vijećnici?

Pojedine općine su uputile Savezu apele po tom pitanju je rim nije jasno do kada traje mandate načenicima i vijećnicima u općinskim vijećima. Savez je uputio upit CIK za više informacije a za pretpostaviti da traje dok ne budu službeno objavljeni potvrđeni izborni rezultati.

 

Visoko.co.ba/Hayat.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE