Lokalne TemePozitivno Visoko(VIDEO) Visočanin Faris Pinjo na Splitskom festivalu sa pjesmom "Za nju"

(VIDEO) Visočanin Faris Pinjo na Splitskom festivalu sa pjesmom “Za nju”

Mladi i uspješni Visočanin Faris Pinjo dio je ovogodišnjeg prestižnog Splitskog festivala, jednog od najvećih muzičkih događaja godine u Hrvatskoj. Naime, pjesma “Za nju” u izvedbi Farisa Pinje uvrštena je zvanični dio kompilacije za “Splitski festival 2023” i biće izvedena uživo na ovom festivalu 30. juna te biti u konkurenciji za nagradu publike i žirija, što bi ovog Visočanina odvelo u finalnu takmičarsku večer.

“Najčešća riječ koju čujem od ljudi povodom izlaska pjesme ‘Za nju’ je ‘napokon!’. I stvarno i ja kažem napokon. Pet godina se radi na tome. Bio je maj prije pet godina, isto kišni, u par dana sam napisao desetak pjesama. Po mom mišljenju bila je najlošija. Ali kad bih na sijelima raji sa Akademije, svirao svoje nove ideje, najviše su se zapalili na ovu pjesmu. Snimila se i prva demo verzija sa Nenadom Tešićem, u njegovom stanu na Grbavici, gdje vazda ljulja muzika. Čuvši moju žalbu u klubu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, kako citiram ‘ništa se bez para ne može’, povodom snimanja spota za pjesmu, Rusmir Efendić, šef tehnike Akademije i jedan od važnijih producenata, kaže: ‘Nedjelja na sceni’. Ne znam je li bilo u 9, 10 ili 11, ali znam da sam, iako jureći na Makovom biciklu, u odijelu, sa gitarom na leđima, zakasnio. A tamo na sceni Rusmir, Ramiz, Amer, Ivo i za kamerom Faris Avdić. Ivo nam je riješio 100 maraka od Jevrejske opštine da kupimo bijelu gitaru. Spot se snimio. Rusmir, Efa me nakon toga nalijepio za kašnjenje. Nažalost, prošlo je dugo od snimanja tog spota, a pjesma se nikada nije završila. Što zbog moje lijenosti, što zbog života i obaveza. A pjesma je postala obavezna na repertoaru na sijelima. Izdvajam sijelo na Sarajevo film festival u Nedimovoj bašti prekoputa Narodnog pozorišta. Otpjevali smo je bezbroj puta. Tad sam znao da imamo ljepoticu, umjetničko djelo. U međuvremenu sam se preselio u Zagreb i počeo sve od nule. Našla je pjesma svoj put i na zagrebačkim sijelima, ovog puta, tu su bili obrazovani muzičari koji su improvizirali čuda preko mog teksta i melodije. Prošlo je vremena. Josip Palameta i ja sjedimo u Dominu, kafiću gdje se skuplja ekipa sa HRT-a. Kafica i Josip ruži kad ću više, nazove Tomu Presečkog i snimimo je za par dana. Spot je star, mnogo sam se promijenio, pjesma se mnogo promijenila, ali sigurno je da će se kadrovi iskoristiti na neki način. Jer da nije bilo cijelog ovog puta i ljudi. Ne bi bilo ni pjesme”, ispričao nam je Faris “put” pjesme od ideje do kompliacije za Splitski festival.

Kada je pjesma u pitanju, bubanj svira Mario Klarić, na bas gitari je Nino Krznar, za klavirom Fran Šokić, dok klavijature svira Kristijan Sinković. Za gitaru je bio zadužen Tomo Presečki, a prateće vokale su snimili Faris Pinjo, Toni Lesko, Josip Palameta, Marko Palameta, Goran Orešković i Kristijan Sinković. Tomo Presečki je bio zadužen za programiranje, a za mix Igor Pauk, dok je master uloga bila za Filipa Vidovića (Matterhorn Music).

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE