NaslovnicaZDKKulturaVIDEO: Više o...

VIDEO: Više od 450 životinja na poznatom zeničkom izletištu Smetovi

Amer Beganović iz Zenice prije dvije godine iz čiste ljubavi prema životinjama na poznatom zeničkom izletištu Smetovi napravio je mini farmu.

U međuvremenu je to preraslo u pravi mali zoološki vrt u kojem ima 18 vrsta i više od 450 životinja. Najčešći posjetioci su djeca, a mnogi od njih se prvi put sureću sa domaćim životinjama.

“Od mojih prijatelja su djeca dolazila i primijetili smo da ne poznaju domaće ni divlje životinje”, kaže Beganović.

Konjički klub i škola jahanja privlačni su naručito osobama i djeci s poteškoćama razvoju. Često su gosti kompletne porodice, vrtićke skupine, planinari, izviđači…

Djevojčica Najda Hrgić kaže da joj se najviše dopao magarac.

“Zato što su lijepi, slatki i baš su dragi”, kaže ona.

U ovom zoo vrtu životinje se slobodno kreću, ulaz se još ne naplaćuje, a  s obzirom na to da treba prehraniti 450 jedinki, troškovi su ogromni.

Beganović kaže da su potrebne velike količine sijena, pa će tako samo za zimu izdvojiti oko 6000 KM.

“Uvijek je lakše sa životinjama lakše raditi. Znaju šta žele, koga voli i koga ne voli…”, zaključuje on.

visoko.co.bA/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.