Lokalne Teme(VIDEO) U Visokom obilježen 8. april - Svjetski dan Roma

(VIDEO) U Visokom obilježen 8. april – Svjetski dan Roma

Povodom 8. aprila, Svjetskog dana Roma, u Kulturnom centru Altindag u Visokom organizovana je manifestacija obilježavanja jednog od najvažnijih dana za romsku populaciju. Učenici muzičke škole su na početku izveli romsku himnu “Đelem, đelem”, dok je o Svjetskom danu Roma govorila Biserka Halilović ispred UG Omladinska romska inicijativa “Budi mi prijatelj”. Prisutnim su se obratili i gradonačelnik Visokog Mirza Ganić te zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Zubić.

Međunarodni dan Roma obilježava se 8. aprila, a u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu, jednog od najvažnijih događaja u istoriji romskog naroda. Usvajanjem odluke o romskoj zastavi i himni na ovom kongresu usvojeni su simboli na romskoj zastavi, zelena boja koja simbolizuje zemlju i plava boja koja simbolizuje nebo. Crveni točak u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma, a službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Đelem, đelem (˝Idem, idem˝). Prvi kongres Roma u Londonu, kada su se susreli predstavnici Roma iz 25 zemalja i osnovali Romsku uniju, rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva ˝Rom˝, a što na romskom jeziku znači čovjek.

Iako tradicionalno miroljubiv narod, Romi su u većoj ili manjoj mjeri bili žrtva neskrivene diskriminacije i rasizma, pogotovo tokom Drugog svjetskog rata. To je kod romskog naroda probudilo svijest i potrebu za organiziranom borbom u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava. Kako bi razvili strategiju organizirane borbe za svoja prava, Romi svijeta organizuju Prvi kongres Roma svijeta pod parolom: STOP RASIZMU, DISKRIMINACIJI I PROGONIMA.

U Bosni i Hercegovini Romi započinju svoje organizovanje početkom devedesetih, u okviru humanitarnih organizacija ili udruženja građana, kako bi dali svoj doprinos razvoju romske zajednice u Bosni i Hercegovini i uopšte Roma u svijetu. Za očekivati je da će Bosna i Hercegovina, na svom putu ka evropskim integracijama, podržati uključenje Roma kao svojih državljana i građana, prije svega u procesima obrazovanja, zdravstva, zapošljavanja, stambene zbrinutosti te očuvanju identiteta i kulturne baštine. Uloga međunarodne zajednice je veoma značajna u smislu pružanja podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu uključenja Roma u društvo.

Na ovaj značajan datum za Rome širom svijeta, u svoje lično, kao i uime Gradske uprave Visoko, svim pripadnicima romske zajednice našeg grada od srca želimo sretan Međunarodni dan Roma. Želja nam je da zajedničkim radom u budućnosti postižemo još bolje rezultate, te svakodnevno nastavimo raditi na unapređenju statusa Roma u našem društvu, što nam je i jedan od ciljeva i zadataka.

Gradonačelnik Grada Visoko

mr.sci. Mirza Ganić dipl.ing

Predsjedavajući GV Visoko

Nikola Pekić


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE