PreporukaShowbiz(VIDEO) Spektakularni „sudar“ hip hopa i klasike u Narodnom pozorištu Sarajevo

(VIDEO) Spektakularni „sudar“ hip hopa i klasike u Narodnom pozorištu Sarajevo

U Sarajevu je održan Red Bull Symphonic, audiovizuelni spektakl u kojem su se susreli hip hop i klasična muzika. U prepunoj dvorani Narodnog pozorišta, svoje najveće hitove su uz pratnju Sarajevske filharmonije izveli Helem Nejse, Frenkie, Kontra i Indigo.

Događaj koji su fanovi hip hopa sa nestrpljenjem iščekivali konačno se i desio, i nije pretjerano reći da je opravdao (i premašio) ionako visoka očekivanja. Neka od najpoznatijih imena bh. hip hop scene predstavila su uzbudljivi spoj rapa i klasične muzike, u jedinstvenom audiovizuelnom spektaklu.

Za koncert je vladao izuzetan interes, o čemu svjedoče i ulaznice rasprodane u svega dva dana, te ne čudi što je sala Narodnog pozorišta bila dupke puna fanova koji su došli da čuju svoje omiljene izvođače u potpuno drugačijem izdanju.

Iako pozorište nije ambijent karakterističan za hip hop koncert, niti je rap muzika ono što prvo pada na pamet kada se spomene Talijin hram – njihov spoj je funkcionisao iznenađujuće, čak čudesno dobro. Bez obzira što je koncert bio sjedeći, publika se odlično zabavljala u vrhunskoj atmosferi.

Koncert su otvorili Helem Nejse, koji su već izlaskom na pozornicu izazvali erupciju oduševljenja. Od prvih taktova krenuli su žestoko, i uz zdušnu podršku publike napravili sjajnu atmosferu.

„Bilo je genijalno. Koncerte inače izvodimo kao bend, ali ovo je orkestar od 50 i nešto muzičara koji izvode naše pjesme. Bez pretjerane filozofije, ovo je ostvarenje sna“, izjavio je nakon nastupa Gagara iz Helem Nejse, a s njim se složio i DJ Toši: „Koncert je prošao u trenu, bilo je ovo ostvarenje sna.“

„Publika je bila iznad očekivanja. Bili su odlični, vrištali su, i plesali koreografiju s nama. Drago mi je što je publika bila bukvalno ‘od 7 do 77’. Bilo je i djece, i starijih koji vole filharmoniju, i mlađih koji inače ne bi slušali filharmoniju, a ovako su došli da je poslušaju, i obrnuto“, rekao je Stihomir Klepić.

Nakon njih je na scenu izašao Indigo, repriziravši prvi bh. Red Bull Symphonic, na kojem je prošle godine u sarajevskom Domu mladih uz 18-člani gudački orkestar predstavio svoj prvijenac „Victoria“. No, uz jednu bitnu razliku: ovog puta je prisutna bila i publika, koja je njegov filmični set nagradila zasluženim ovacijama.

Mjesto na bini potom su zauzeli Frenkie i Kontra. Prekaljeni hip hoperi su nizom provjerenih hitova natjerali publiku da repa uglas sa njima. Na kraju su im se pridružili i Helem Nejse, te su nekoliko pjesama izveli zajedno, što je raspoloženje u sali dovelo do vrhunca, za savršen kraj savršene večeri.

„Uživao sam, organizacija je bila savršena, i mogli smo se posvetiti našem dijelu posla. Nevjerovatno je bilo, vrhunac naših karijera, i teško je reći šta dalje. Okačiti mikrofon o klin?“, našalio se Frenkie.

„Imao sam ogromnu tremu prije prve probe, i veliko strahopoštovanje prema Sarajevskoj filharmoniji, a nakon što je sve ovako prošlo to je jedno veliko, veliko poštovanje“, kaže Kontra.

„Meni je donekle bilo lakše, jer sam to prošao prošle godine. Međutim, sad smo imali čitav sastav Sarajevske filharmonije, tako da je to bio još veći izazov“, otkrio je Indigo.

Sarajevskom filharmonijom dirigovao je Nenad Tešić, a cijeli događaj protekao je pod dirigentskom palicom Dine Mustafića.

„Utisci su zaista najljepši mogući. Čestitam mojim kolegama Toniju Toplanu i Emiru Mejremiću, koji su odlično aranžirali muziku za simfonijski orkestar. Uspjeli su da uklope elektroniku i klasični orkestar. Nadam se da će ovakve kombinacije zaživjeti i da ćemo češće imati priliku da radimo ovakve stvari“, rekao je dirigent Nenad Tešić.

Koncert se na velikom video zidu i uz vrhunski zvuk gledao i ispred zgrade pozorišta, gdje je Pozorišni trg Susan Sontag bio ispunjen fanovima koji nisu uspjeli kupiti ulaznice, ali i prolaznicima i turistima.

Nakon koncerta, publika iz pozorišta pridružila se okupljenima na trgu, gdje su nakon fenomenalnog koncertnog iskustva zajedno uživali u after-partyju, u odličnoj atmosferi za koju se pobrinuo DJ Soul.

Tako se ovaj događaj savršeno uklopio u specijalni program „Kultura na ulice!“ koji Narodno pozorište provodi ove godine i koji donosi bogat kulturni i umjetnički sadržaj na otvorenom. Red Bull Symphonic je realizovan u koprodukciji upravo sa Narodnim pozorištem Sarajevo, a partner projekta bio je Taigo, prvi Volkswagenov SUV coupè.

Koncert bio je drugo bh. izdanje Red Bull Symphonica, projekta koji omogućava realizaciju novih, izuzetnih muzičkih doživljaja i ideja.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE