(VIDEO) Specifičnosti Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Nakon četiri uzbudljive stanice, Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2022 ulazi u drugu polovinu, koja će 27. augusta početi u Mostaru, dobro poznatoj i za mnoge omiljenoj lokaciji, koja je po mnogo čemu posebna.

Peta stanica Red Bull Cliff Diving sezone održat će se u našoj zemlji u subotu 27. augusta, kada će Stari most sedmi put ugostiti svjetsku cliff diving elitu. Mostar, grad u kojem se skače od davnina, mnogim skakačima je omiljena stanica, iz koje će u svijet i ove godine otići prekrasne slike.

U Mostaru će nastupiti 12 muškaraca i 12 žena, na platformama visokim 27 odnosno 21 metar. Među njima će biti po osam stalnih skakača i skakačica, te po četvoro takmičara i takmičarki sa pozivnicom.

Mostar je lokacija prvenstva sa najdužom tradicijom skokova u vodu, dugom četiri i po stoljeća, te jedna od rijetkih (ove godine jedina) koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine. Takmičenje u Mostaru steklo je status istinskog „klasika“ prvenstva, karakterističnog po vatrenoj publici koja odlično poznaje skokove.

Most preko smaragdne vode rijeke Neretve jedan je od najprepoznatljivijih simbola BiH, ali i istinski test umijeća i fizičke spremnosti za takmičare. Kod skokova sa mosta najveći izazov za skakače je prazan prostor ispod luka mosta, tj. nedostatak referentne tačke za orijentaciju. Kada se tome doda hladna i brza riječna struja, postaje jasno zašto je takmičenje u Mostaru uvijek nepredvidivo i puno iznenađenja.

To se zorno ogleda u broju skakača koji su se penjali na pobjednički podij u Mostaru. Na dosadašnjih šest takmičenja, čak 17 različitih takmičara je uspjelo zauzeti mjesto među troje prvoplasiranih: devet u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji.

https://youtu.be/Zbf-l1eYLBQ

Ove godine će na Starom mostu troje skakača debitovati u Svjetskom prvenstvu: Amerikanci James Lichtenstein i Susanna Fish te nezavisna takmičarka Leila Saliamova. Oni se sigurno uzdaju u sreću koja u Mostaru prati novajlije. Naime, to je jedina lokacija u historiji prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom na debitantskom nastupu završila na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov (2017) i Rumun Catalin Preda (2018).

Takmičare u gradu na Neretvi očekuje novi dizajn platforme inspirisan lokalnom tradicijom gradnje. Pored toga, imat će priliku doživjeti novootvorenu skakaonicu Duradžik. Obnovljena skakaonica, na kojoj su se godinama mladi skakači pripremali za skok sa Starog mosta, nedavno je svečano otvorena uz prisustvo legendarnog kolumbijskog skakača Orlanda Duquea, velikog prijatelja naše zemlje.

Duque je prije par godina okončao raskošnu takmičarsku karijeru i danas je Sportski direktor prvenstva, a upravo će na Duradžiku od 23. do 28. augusta održati međunarodni cliff diving trening kamp.

Četiri stanice su iza nas, do kraja su preostale još četiri, a stvari se sada dodatno zahuktavaju ulaskom u drugu polovinu sezone. Mostar će vjerovatno biti stanica koja će imati veliki uticaj na utrku za titule, što znači da je spektakl zagarantovan.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.