(VIDEO) Savršen most za savršene skokove

Red Bull Cliff Diving proteklog vikenda u Mostaru, kako se i očekivalo, donijeo je izuzetan sportski događaj u gradu na Neretvi. Takmičenje je obilovalo vrhunskim skokovima i rezultatima, pa i ponekim rekordom, a zanimljivih događanja nije manjkalo ni mimo platformi za skokove.

Mostar je, to odavno nije tajna, jedna od omiljenih stanica za skakače i istinski „klasik“ Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Jedina lokacija u ovogodišnjem kalendaru koja se nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske kulturne baštine uvijek ponudi uzbudljivo nadmetanje, sjajne skokove i dosta iznenađenja. Tako je bilo i ove godine.

Constantin Popovici of Romania prepares to launch an armstand dive dive from the 27 metre platform on Stari Most (Old Bridge) during the final competition day of the fifth stop of the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on August 27, 2022.

Desetka kao ocjena nije prečesta pojava na takmičenjima, jer za nju treba besprijekorno ispuniti sve kriterije sudija, koji su izuzetno strogi. Ove godine u Mostaru skakači su sjajnim skokovima od sudija izmamili neuobičajeno visoke ocjene, a ona najviša je dodijeljena čak 12 puta, za četvoro skakača.

Pobjednik, Rumun Constantin Popović, dobio je jednu desetku, za skok u posljednjoj seriji. No, visoke ostale ocjene, u kombinaciji s visokim koeficijentom težine njegovih skokova, donijele su mu ne samo pobjedu već i novi rekord prvenstva u broju bodova osvojenih na jednom takmičenju (481,5), koji je do sada držao njegov sunarodnjak Catalin Preda.

„Uvijek može bolje, i siguran sam da će i biti. Catalin je postavio rekord u Parizu, i neki su mislili da će taj rekord dugo stajati. Ali neki su mislili i da će ga neko vrlo brzo oboriti, što se i desilo. Siguran sam da će i moj rekord neko oboriti“, izjavio je Popović nakon trijumfa.

Drugoplasirani Preda sakupio je čak pet desetki. Veliki Gary Hunt je skakao sjajno i upisao četiri najviše ocjene. No, u konkurenciji kakva je bila u Mostaru to nije bilo dovoljno ni za jedno od mjesta na pobjedničkom postolju. Hunt je završio kao četvrti, što nije često viđena situacija.

Pobjednica takmičenja žena, Rhiannan Iffland, ovog puta je upisala dvije desetke, po jednu u drugoj i završnoj seriji. Australka je 2019. za skok sa Starog mosta dobila čak četiri najviše ocjene, što je čini vlasnicom najbolje ocijenjenog skoka u historiji prvenstva, kada je riječ o ženskoj konkurenciji.

Situacija na vrhu pobjedničkog postolja protekog vikenda bila je identična onoj iz 2019. godine: slavili su Iffland i Popović. Popović je drugi put trijumfovao u Mostaru, dok se Iffland izjednačila sa Huntom po broju pobjeda na Starom mostu: oboje imaju po tri.

„Konačno mogu reći da je odnos ljubavi i mržnje koji sam imala prema mostu nestao. Hat-trick pobjeda na Starom mostu je sjajan, idemo po četvrtu!“, izjavila je presretna Iffland nakon subotnje pobjede.

Njen „strah“ od skoka s mosta datira još iz sezone 2017, kada je Iffland prvog dana takmičenja na Starom mostu pretrpila povredu koljena prilikom skoka na zagrijavanju. Iduće godine bila je drugoplasirana, a na prvi trijumf u Mostaru čekala je do 2019. Strah od skoka sa mosta i brze riječne struje uspjela je savladati i 2021., upisavši drugu pobjedu, a sada je ostvarila i hat-trick u Mostaru.

Do ovog takmičenja, čak 17 različitih skakača je u Mostaru osvajalo mjesta među troje prvoplasiranih – devet u muškoj i osam u ženskoj konkurenciji. Stari most je jedina stanica prvenstva na kojoj su dva takmičara s pozivnicom debitovala na pobjedničkom postolju: nezavisni takmičar Nikita Fedotov 2017. i Catalin Preda 2018. godine.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.