ZDKCrna hronikaVIDEO / Rezultati aktivnosti na sprovođenju mjera i radnji u okviru akcije...

VIDEO / Rezultati aktivnosti na sprovođenju mjera i radnji u okviru akcije “Meta 2”

Policijski službenici Uprave policije Ministarstvaunutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona su u proteklomperiodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvomZeničkodobojskog kantona, i u koordinaciji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu, u okviru operativne akcijekodnog nazivaMETA 2poduzimali operativnotaktičke iistražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode iprocesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” u vezi sa krivičnim djelima “Zluopotreba službenog položaja ili ovlaštenja” te krivičnih djela “Primanje dara i drugih oblika koristi“, “Odavanje službene tajne”, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” i “Teška krađa”.

U nastavku ove policijske akcije, danas, 18.07.2023. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timovazapočeti su istovremeni pretresi na 20 lokacija na područjuopćine Kakanj.  

Obzirom da se među osumnjičenim licima nalaze i aktivni policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, prilikom realizacije ovih aktivnosti slobode je lišeno 16 policijskih službenika koji su bili raspoređeni u Policijskoj stanici Kakanj te je pored pretresa stambenih objekata i privatnih vozila, izvršen i pretres određenih prostora Policijske stanice Kakanj kao i službenih vozila koja su koristila osumnjičena lica.

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu oružja i municije, novac,  mobilne aparate, notese i bilješke, kao i službenu dokumentaciju. Oduzeti predmeti će biti predmet vještačenja nakon ćega će biti korišteni u dokaznom postupku.

Tokom provođenja operativne akcijeMETA 2“, izvršena je kriminalistička obrada 16 policijskih službenika koji će nakon kompletiranja predmeta i dokaza biti predati u nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. Prema  saznanjima i dokazima prikupljenim tokom ove operativne akcije policijski službenici koji su lišeni slobode sesumnjiče da su u prethodnom periodu, na području općine Kakanj, iskorištavajući i zloupotrebljavajući svoj službeni položaj omogućavali licima koja su također bila meta ove akcije, neometan prevoz i prodaju nezakonito eksploatisanog uglja na području općina Kakanj, Visoko, Ilijaš, Breza i drugim općinama i time sebi i drugima, omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi. Isto tako, policijski službenici se sumnjiče da su u proteklom periodu, prilikom obavljanja redovnih policijskih poslova i zadataka, počinili radnje koruptivnog karaktera obavljajući poslove kontrole u saobraćaju ili na drugi način, radi sticanja protivpravne imovinske koristi.

Nakon kriminalističke obrade, policijskim službenicima će biti uručena rješenja o suspenziji čime će biti prekinut njihov radni angažman do okončanja krivičnog postupka.

Uprava policije MUP-a ZDK je istinski opredjeljena da se raspoloživim resursima suprostavi i obračuna sa svim oblicima koruptivnog ponašanja, bez obzira ko ih je počinio i na kojem nivou u policijskoj strukturi. Također, naglašavamo da bezbjedonosna situacija na području općine Kakanj ni na koji način nije dovedena u pitanje a nedostajući broj policijskih službenika je odmah nadomješten prerasporedima službenika iz drugih organizacionih jedinica. Na taj način osigurano je funkcionisanje Policijske stanice Kakanj u svim segmentima i maksimalnim kapacitetima kako bi se svi redovni zadaci obavljali blagovremeno i efikasno  u cilju osiguranja sigurnog ambijenta za život i rad svih građana na području općine Kakanj.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE