Lokalne Teme(VIDEO) Prije 16 godina otkrivene piramide u Visokom: Kao da me je...

(VIDEO) Prije 16 godina otkrivene piramide u Visokom: Kao da me je jedna nevidljiva ruka vodila, kaže Osmanagić

U aprilu, prije 16 godina otkrivene su piramide u Visokom i od tada čitav svijet piše o njima. Za visočke piramide se smatra da su jedne od najstarijih na svijetu, a otkrio ih je Semir Osmanagić. Svih tih 16 godina on vodi bitku za masovno iskopavanje i promociju piramida, a i BiH.

Prije 16 godina Osmanagić je posjetio Visoko i njegovu pažnju su okupirala uzvišenja koja su prekrivena vegetacijom.

– Kada sam pogledao, vrlo jasna geometrija četverostrane piramide, četiri trouglaste strane, bridovi, uzeo sam kompas koji je pokazao da te stranice imaju orjentaciju prema stranama svijeta, istok – zapad, sjever – jug, a tako se prave piramide. Krenula je priča i projekat koji je postala najaktivnija arheološka lokacija u svijetu, prepričava nam Osmanagić.

U životu ništa nije slučajno kaže Osmanagić. Prije toga 25 godina je istraživao piramide širom svijeta.

– Kao da me je jedna nevidljiva ruka vodila kroz život i kad sam bio spreman, dovela me u Visoko, kaže nam Osmanagić.

Na svim kontinentima na svijetu su pronađene piramide, ali samo se potencira da su piramide u Egiptu i Meksiku.

– Jednostavno uče nas krivo, jer će se poslije postaviti pitanje ko i kada je to gradio i pada službena verzija historije, itiče Osmanagić.

Pogledajte čitav razgovor u videu.

 

Visoko.co.ba/Oslobodjenje.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE