NaslovnicaLokalne Teme(VIDEO) Priča...

(VIDEO) Priča o vječnoj ljubavi i nesvakidašnjem crkvenom vjenčanju u Visokom

Mnogo puta do sada je rečeno kako život sam piše svoju sudbinu i kako nikada sa sigurnošću ne možete znati kuda će vas odvesti. Tako ni Šveđanin Björn Holmquist 1970. godine nije mogao ni zamisliti da će mu Visoko ostati jedno od najbitnijih mjesta u njegovom životu, a Hram sv. Prokopija svetinja u kojoj je rekao sudbonosno DA svojoj izabranici, Mirjani Savić.

Björn i Mirjana su se upoznali na Jahorini početkom 1970. godine, u vrijeme kad je on bio mladi inženjer saobraćaja angažovan na projektu u Sarajevu. Mirjana je bila inženjer šumarstva. Već nakon nekoliko dana, Björn je odlučio da zaprosi, kako je rekao, djevojku nevjerovatne snage i duha. Projekat na kojem je radio se bližio kraju, a on jednostavno nije htio kući bez Mirjane. Vjenčali su se u maju iste godine, u Hramu sv. Prokopija u Visokom, upravo u Mirjaninom rodnom gradu. Iako je Mirjana Savić sa svojom majkom Vidosavom veći dio svog života živjela u Sarajevu, u Visokom je obavljeno vjenčanje jer je veliki broj rođaka živio tu.

Nakon vjenčanja otišli su u Švedsku, dobili troje djece i izgradili dom. Mirjana je već nakon tri mjeseca boravka u Švedskoj naučila jezik, te ubrzo upisala učiteljsku školu jer je željela predavati maternji jezik djeci sa područja tadašnje Jugoslavije. Majka troje djece, uz muža i ostale obaveze, svaki dan je provodila po tri sata u vozu putujući na predavanja da bi u roku završila učiteljsku školu. Voljela je planinarenje, sport, muziku, knjige. Živjeli su sretno sve do 2002. godine, kada je Mirjana preminula od karcinoma.

Björn je 2018. godine, 48 godina nakon vjenčanja, ponovo došao u Visoko i obišao mjesto koje je zauvijek promijenilo njegov život. Nije mogao skriti svoje emocije.

“Vjenčao sam se u ovoj crkvi sa Mirjanom Savić, koja je inače rođena u Visokom. Upoznali smo se u Sarajevu, gdje sam radio kao konsultant na izgradnji puteva, odnosno ako ćemo tačnije, upoznali smo se na skijanju na Jahorini u februaru 1970. godine. Već u maju te godine vjenčali smo se u ovoj crkvi u Visokom. Poslije toga smo imali zajednički život u Švedskoj, dobili smo troje djece te šest unučadi. Moja supruga je iznenada preminula 2002. godine, ali sjećanje na nju i dalje živi i zaista sam sretan što sam ponovo u ovoj crkvi. Uostalom, nisam u njoj nikako bio još od našeg vjenčanja. Osjećanja su pomalo čudna. Pred očima su mi slike našeg vjenčanja, kompletne ceremonije, sveštenika, stvari koji do tada nisam znao, zbog čega sam bio pomalo zbunjen. Ali bilo je zaista lijepo, bilo je dosta naših prijatelja, rodbine iz Švedske koja je bila sa nama i zaista imam lijepo sjećanje na sve to”, rekao je tada Šveđanin.

Zahvaljujući Bjornu, u nastavku pogledajte kako je izgledalo njegovo vjenčanje sa Mirjanom Savić, sada već dalekog 20. maja 1970. godine.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.