ZDKKulturaVIDEO / Premijera dokumentarnog filma 'Zgošćanski stećak' u četvrtak u Zemaljskom muzeju...

VIDEO / Premijera dokumentarnog filma ‘Zgošćanski stećak’ u četvrtak u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Premijera dokumentarnog filma “Zgošćanski stećak” scenariste i redatelja Dragana Komadine održat će se u četvrtak, 15. lipnja, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

Dokumentarac donosi cjeloviti portret našeg reljefno najbogatijeg i najukrašenijeg stećka, koji je još 1912. s lokaliteta Donja Zgošća kod Kaknja prenesen u baštu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine gdje se i danas nalazi.

Ovaj dokumentarni film pokušava iz više perspektiva osvijetliti ne samo tajnu njegovog nastanka, nego ponuditi i znanstveno fundirane odgovore na način gradnje, jezik i stil samog stećka. Jednako tako tematizira se i problem zaštite odnosno konzerviranja jednog od najvrjednijih stećaka u zemlji, kako bi se sačuvao za buduće generacije.

Film je osim Sarajeva sniman i na lokalitetima Kraljeve Sutjeske, Kaknja i Visokog.

Premijera filma bit će održana u Zemaljskom muzeju s početkom u 20 sati, a uz autora filma Dragana Komadinu, predviđeno je da se publici obrate i doc. dr. Ema Mazrak s Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu te direktor Zemaljskog muzeja dr. Mirsad Sijarić.

Film je uz potporu Fondacije za kinematografiju FBiH snimila produkcijska kuća “Studio Joker” iz Mostara.

Fena / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE