VIDEO: Pogledajte kako su izgledali Visoko i KTK 1994. godine, te dokumentarac o visočkom kožarstvu

“Grad Visoko, u središnjoj Bosni, jedno od najstarijih urbanih mjesta i politički, privredni i kulturni centar srednjovjekovne bosanske države. To bješe grad kraljeva Bosne.

Tu, na sastavcima voda i raskršćima puteva, ljudi su još odavno pronašli pogodno mjesto za življenje, proizvodnju i promet.

Još za prvih bosanskih vladara zabilježena je ova varoš kao trgovinski centar cijelog kraja, čiji su putevi vodili na sve strane, a najvažniji i najprometniji bio je onaj prema Dubrovniku, odakle su glas o Visokom i njegova roba mogli otići dalje u svijet.

Tim putem u svijet je otišao i glas o visočkim prerađivačima kože – tabacima.”

Ovako počinje izvještaj o Visokom i privrednom gigantu Kožarsko-tekstilnom kombinatu Visoko i visočki prerađivačima kože, koji su odvajkada bili poznati u cijelom svijetu. Ovaj kratki dokumentarni film je sniman za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a uspomenu na ovaj period čuva naš sugrađanin, Nijaz Pinjo, koji posjeduje arhivu ratnih snimaka.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.