VIDEO: Pogledajte kako Osmanagić otkriva nove tunele ka piramidama u Visokom

Video prikazuje ekspediciju koja vodi u labirint tunela Bosanske doline piramida

3266

Nakon već prethodno objavljenog članka o novim otkrićima u Bosanskoj dolini piramida donosimo vam i video, u kome se prikazuje otkrivanje novog tunela, u kompleksu tunela Ravne, za koji se pretpostavlja da vodi u unutrašnjost piramide.

Semir Osmanagić, koji je lično učestvovao u otkrivanju, svoja zapažanja iz nove ekspedicije započeo je riječima:

– Deset godina naučnih i arheoloških istraživanja bosanskih piramida donijele su brojne uzbudljive momente, prave zaokrete koji traže ponovno definiranje naših naučenih lekcija o prošlosti.

Jedan takav zaokret desio se u aprilu 2015. Naime, tokom šestomjesečnih čišćenja tunela unutar Podzemnog labirinta Ravne, idući sasvim novim dionicama, uposlenici Fondacije su nailazili na različite prepreke. Tokom zime i proljeća 2015. sporo i mukotrpno su se osvajali novi metri tunela. U jednom momentu, u februaru 2015. tunelski krak koji vodi prema jugu, dakle u pravcu Bosanske piramide Sunca, je završavao ispod velike stijene.

Odlučili smo da zaobiđemo stijenu koristeći bočne prolaze. Kao i mnogi drugi tuneli do tada i ovi su bili ispunjeni ubačenim šljunkovitim materijalom. Dva bočna prolaza, jedan prema Istoku, drugi prema Zapadu, nakon desetak metara su se završavali u konglomeratu. Probali smo još jednim pravcem ali i taj nas nije doveo do željenog rezultata.

Tada smo odlučili da zaobiđemo veliku stijenu kopajući tunel oko nje. Uposlenici su oprezno pristupili ovoj aktivnosti, stalno provjeravajući stabilnost materijala, vrijednosti kisika i ugljičnog dioksida. Nakon tridesetak metara, stijena je zaobiđena.

Bio sam u Houstonu kada su mi javili da su tačno iza zaobiđene stijene otkrili, tačnije upali u novi tunel. Bila je riječ o otkrivenoj sekciji, bez ubačenog materijala, pod vodom…..

 

Ostatak zapažanja možete pogledati pod naslovom Otkriće novih tunela na Ravnama – 127 metara i arheološki zaokret.

Komentari

komentara