NaslovnicaLokalne TemeVIDEO / Piram...

VIDEO / Piramide u Evropi: Visočka i još dvije

Ljudska bića vole inovirati. Na mnogim poljima to se događa već stoljećima. Osim toga, bez novih izuma bilo bi nezamislivo doseći nivo koji je čovječanstvo postiglo. Stoga su od pamtivijeka ljudi dugo i mukotrpno razmišljali o tome kako krenuti naprijed.

Građevine su dobar primjer ove potrage. Stoljećima su se ljudska bića posvećivala izgradnji svih vrsta elemenata mimo onih osnovnih. Gradili su autentična faraonska djela kojima su pokušavali pokazati različite aspekte poput moći ili štovanja božanstava.

Postoje, naprimjeri, gradovi koji su diljem svijeta prepoznati po svojim zgradama. New York sa svojim neboderima ili Pariz s nekim od svojih spomenika samo su dva primjera šta možemo pronaći diljem svijeta. Neke od najimpresivnijih građevina su piramide iz Egipta.

Iako ove građevine obično smatramo egzotičnim, u Evropi postoje dvije piramide. Jedna je u Španiji i zovu je italijanskom. Izgrađena je 1939. godine u spomen na borce iz te zemlje koji su se u Građanskom ratu borili na strani Francisca Franca.

Tako je, zbog pomoći koju je Benito Mussolini pružio Francu tokom Građanskog rata, španski diktator odlučio odati počast Talijanima palim u ratu. S nešto više od 20 metara ima tipičnu piramidalnu strukturu prekrivenu vapnenačkim pločama. Nalazi se u Burgosu gdje se njena struktura ističe iznad krajolika zbog svog osebujnog oblika.

Nakon izgradnje, u zgradi su bila smještena tijela 300 talijanskih vojnika, a 1975. Italija je preuzela tijela. Od tog trenutka piramida je bila prazna.

Druga piramida u Evropi nalazi se u Nizozemskoj. To je Austerlitz koji se nalazi u gradu Amersfootu. Starija je one španske, gradnja je počela 1804. godine kada su je Napoleonovi vojnici gradili inspirirani piramidom u Gizi.

Bilo je potrebno samo 27 dana da ju se podigne iako je visoka 36 metara. Ova piramida podignuta je kao posveta francuskom caru a njenom gradnjom upravljao je general Marmont.

Na vrhu piramide postavljen je ogromni drveni obelisk visok 13 metara. Sve to zahvaljujući fascinaciji koju je kod generala izazvalo njegovo putovanje do egipatskih piramida. Također treba napomenuti da je brzo propadala, iako je tokom 2004. godine obnovljena kao turistička atrakcija u tom području.

I konačno, naše Visoko, mjesto beskrajnih teorija o tome da je to treća piramida u Evropi. Neki posjetitelji, a najpoznatiji od njih je srbijanski teniser Novak Đoković, tvrde da ima veliku energiju unatoč činjenici da su stručnjaci u više navrata odbacili tvrdnje da se tu radi o građevini koja je ljudskih iuku djelo,

Međutim, postoji snažan pokret čiji poklonici brane teoriju da se radi o piramidi. Semir Osmanagić, zaljubljenik u stare civilizacije, otkrio je i održava piramidu za koju tvrdi da je starija i superiornija od Keopsove.

Visoko.co.ba / Magazin Stav

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.