Home Zanimljivosti VIDEO: Nuklearna energija: Kako ona radi?

VIDEO: Nuklearna energija: Kako ona radi?

0
VIDEO: Nuklearna energija: Kako ona radi?

Nuklearna energija je kontroverzna tema. Vječito se vode rasprave oni koji su za i oni koji su protiv nuklearne energije.

Nuklearna energija je energija čestica pohranjena u jezgri atoma. Jezgra se sastoji od protona i neutrona, koji su međusobno vezani jakim i slabim nuklearnim silama. Nuklearne elektrane proizvode oko 6% svjetske energije i 13–14% svjetske električne struje, a SAD, Francuska i Japan zajedno daju oko 50% nuklearno generirane električne energije.

U toku je debata o korištenju nuklearne energije. Zagovornici, kao što su Svjetska nuklearna asocijacija (WNA) i Međunarodna agencija za atomsku energiju, tvrde da je nuklearna energija izvor održive energije koja smanjuje emisije ugljika. Protivnici, kao što su Greenpeace i NIRS, vjeruju da nuklearna energija postavlja mnoge prijetnje ljudima i okolišu.

Nuklearne nesreće, uključujući černobilsku katastrofu (1986), nuklearnu katastrofu u Fukushimi (2011) i Three Mile Island katastrofu (1979), kao i mnogo nesretnih slučajeva s nuklearno pogonjenim podmornicama, su odnijele mnogo života.

Komentari

komentara