Lokalne TemeStaro Visoko(VIDEO) Na današnji dan, 19. augusta 1979. godine otkriven spomenik visočkim Jevrejima

(VIDEO) Na današnji dan, 19. augusta 1979. godine otkriven spomenik visočkim Jevrejima

Bitan datum za Jevreje, jevrejsku zajednicu Visokog i BiH je 19. august 1979. godine, dan kada su uz masovno prisustvo građana, svih mjesnih društveno-političkih organizacija, Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, članova Jevrejske opštine Sarajeva, predstavnika Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i predstavnika jevrejskih opština Beograd i Zagreb, tadašnja opština Visoko i Jevrejska opština iz Sarajeva svečano otkrili spomenik od mramora u spomen na pobijene Jevreje i pale borce, koji su nekada živjeli u Visokom. Na spomeniku, u sklopu jevrejskog groblja, zlatnim slovima je uklesano 119 imena visočkih Jevreja – žrtava fašizma, koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

Čast da otkrije spomenik imao je tadašnji predsjednik Skupštine opštine Visoko Ahmet Handžija. Prisutnim su se obratili i predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Visoko Halid Sirćo, zatim uime Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i Jevrejske opštine Sarajeva dr. Isak Levi, kao i Leon Dudo Montiljo, pomoćnik ministra za privredu u penziji.

Upravo zahvaljujući nekolicini preživjelih Visočana, Leonu-Dudi Montiliju, Adi Kabliju i prof. dr. Mariju Romanu, pokrenuta je akcija da se podigne ovaj spomenik i tako obilježi sjećanje na poginule i ubijene Jevreje iz Visokog.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE