ZDKPolitikaVIDEO / Mirsad Zaimović: Iza svega stoji nerad parlamentarne većine, nema blokada

VIDEO / Mirsad Zaimović: Iza svega stoji nerad parlamentarne većine, nema blokada

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa – Mirsad Zaimović, predsjednik Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Je li opozicija konstruktivna? Kako odgovara na prozivke vladajućih o blokadi rada? Gdje leži rješenje za funkcionisanje radnih tijela? Hoće li Parlament usvojiti prijedlog odluke o privremenom finansiranju? Slijedi li Federaciji finansijska blokada?

Kako gleda na povećanje minimalne plate od 23 KM? Kakva je sudbina izmjena Poslovnika?

Govorimo o aktuelnoj političkoj situaciji, evropskom putu BiH i unutarstranačkim pitanjima.

-Jučer smo vidjeli, bio je održan nastavak šeste sjednice Zastupničkog doma Federalnog Parlamenta međutim na toj sjednici nije bilo govora o rješavanju tog nerada, blokadi ili kako god ga nazvali radnih tijela Zastupničkog doma Federalnog Parlamenta. Na koji način gospodine Zaimoviću vi vidite rješenje te situacije? Evo znamo u ponedjeljak da će biti održana naredna sjednica na kojoj će biti razmatrano samo to pitanje.-

“Dakle ova priča oko zastoja, takozvanog zastoja u radu Parlamenta je vještačka. Dakle ona je proizvedena da bi se spinovale neke slabosti većine koje postoje. Dakle nema nikakvog razloga da se ovo na ovakav način prezentira javnosti zbog toga što samo jedan segment onog što treba da radi vlast je zaustavljen. Radi se isključivo o izboru sudije Ustavnog suda, sve ostalo su posljedice. Dakle mi nemamo nikakav problem da se sjednice održavaju niti smo mi to zaustavljali kao opozicija.

Napominjem, mediji su to pratili, javnost je mogla pratiti na dvije od ovih dosad sedam održanih redovnih sjednica opozicija je spašavala kvorum, spašavala dnevni red. Mi da smo htjeli opstruirati, da smo htjeli zaustavljati rad Parlamenta to nam je bila prilika. Mi to nismo radili zbog zakona koji su tada trebali biti usvojeni i koje smo podržali. Dakle četrnaesti mjesec od momenta kada je nova Parlamentarna većina preuzela predsjedavanje Predstavničkim domom.

Mi smo dosad održali sedam redovnih sjednica, po poslovniku mi smo trebali imati četrnaest redovnih sjednica. Ne zakazuje sjednice opozicija, sjednice zakazuje većina. Gdje smo zapeli? Zapeli smo na komisiji za izbor imenovanja.

U komisiji za izbor imenovanje, dakle poslovnik propisuje da se broj članova radnih tijela da odražava broj zastupnika svakog kluba u Parlamentarnu. Radi primjera tadašnja Parlamentarna većina izabrala je tri člana HDZ- a u komisiju za izbor i imenovanje a jednog iz SDA. SDA je duplo veći klub od HDZ-a. I šta se dešava? Zastupnike su rasporedili po funkcijama u izvršnoj vlasti i ostali bez većina u komisiji. Na četvrtoj sjednici komisije za izbor i  imenovanje na dnevnom redu je bila lista kandidata za sudiju Ustavnog suda. Opozicija je učestvovala u tome, tražila da se lista kandidata za sudiju Ustavnog suda pusti na Parlament.

Tada predsjedavajući Mladen Bošković, komisije za izbor i imenovanje zaustavlja sjednicu, zakazuje petu sjednicu na kojoj je trebalo da se definiše samo jedan kandidat i tu dolazi do blokade. Nakon toga taj problem komisije za izbor i imenovanje pokušavaju riješiti kroz izmjene poslovnika i to ne na način da naprave samo izmjene koje se tiču načina izbora članova radnih tijela, nego uskraćuju pravo zastupnicima da govore kao što su dosad imali.

Propisuju neke odredbe koje nikad nisu postojale u našem Parlamentarnom životu. Ja sam jučer o tome govorio, dakle predsjedavao sam Predstavničkom domom u prošlom mandatu. Imali smo pandemiju. Vraćamo se u salu. Imamo preporuke kriznog štaba da nas nema toliko u sali. Ja predlažem da zaključkom, ne izmjenama poslovnika propišemo da glasamo svakoj od tačaka dnevnog reda na kraju sjednice. Tadašnja opozicija sada pozicija to ne prihvata. Sada u poslovniku propisuju da se o svim tačkama dnevnog reda glasa na kraju sjednice. Zbog čega? Zbog toga da bi oni mogli samo doći na kraj sjednice, osigurati tih pedeset glasova da bi izglasali ono što ih interesuje.”

-Izmjene poslovnika se moraju svakako dogoditi je li tako? S obzirom na to da se moraju uskladiti sa amandmanima Ustava Federacije Bosne i Hercegovine dakle koje je donijeo Christian Schmidt. Tako da do njih svakako mora…-

“Ne, ne, ne poslovnik nema veze sa amandmanima koje je donijeo Christian Schmidt i nije bilo ni govora o izmjenama poslovnika do momenta dok im nije to zatrebalo za potrebe komisije za izbor i imenovanje odnosno izbor sudije Ustavnog suda.”

-Činjenica jeste da komisije nisu ni popunjene. Dakle radna tijela uopšte nisu popunjena, ne mogu da rade. Zvali mi to blokadom, neradom ili kako već, znači činjenica jeste da određeni broj članova tih komisija ne dolazi na te sjednice. Dakle zaista se radi o jednoj pat poziciji. Dolazi nam odluka o privremenom finansiranju, dakle i nju treba da razmatra zakonodavno pravna komisija. Na koji način to da učini ukoliko ne dođe do deblokade ukoliko ne dođe do rješenja? Dakle spominjalo se rješenje koje se tiče usvajanja upravo određenog zaključka. Je li to moguće i je li to u skladu s poslovnikom? Evo i sami ste spomenuli dugogodišnji ste parlamentarac, bili ste predsjedavajući Zastupničkog doma.-

“Dakle stvar je ispinovana u javnosti i stvar je vrlo jednostavna. Opozicija neće blokirati, neće zaustavljati ni jedan zakon. Neće zaustavljati odluku o privremenom financiranju, neće zaustavljati usvajanje budžeta kroz zakonodavno pravnu komisiju. Jedino što se blokira su izmjene poslovnika i jedino što se blokira je u konačnici imenovanje, dostavljanje imenovanja liste odnosno jednog kandidata sa liste za kandidata za sudiju Ustavnog suda. Sve ostalo, dakle mi smo i ranije imali mehanizme da to kao blokiramo. Nismo to radili. Vidite nešto.

Predsjedavajući zakonodavne pravne komisije je imao desetak zakona koji su predloženi od strane opozicije, koji su predloženi prije sedam osam mjeseci. Nije ih uopće stavljajo na dnevni red zakonodavne pravne komisije, potpuno su ignorisani. Onog trenutka kad je poslovnik došao na dnevni red onda je stavio te zakone da ustvari budu paravan usvajanju poslovnika o radu i kažu ” evo vidite oni blokiraju svoje zakone”. Jučer smo jasno i glasno kazali kada bude odluka o privremenom finansiranju stavite je na zakonodavno pravnu komisiju bez poslovnika, naravno da će opozicija doći i to podržati.

Još nešto se spinuje cijelom ovom pričom. Mi pričamo, sasvim normalno pričamo o odluci o privremenom finansiranju. Odluka o privremenom finansiranju je dokument koji se donosi u nekim vanrednim stanjima. Mi smo do trideset i prvog dvanaestog trebali imati budžet. Odluka o privremenom finansiranju se dostavlja kada nema prijedloga budžeta od strane vlade Federacije. Vidite nešto, apsurda neki od lidera Trojke nas je optužio da blokiramo usvajanje budžeta.

Budžet nije usvojila vlada Federacije! Dakle danas je 11.01.2024. godine, mi nemamo ni nacrt budžeta u Parlamentu.”

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE