Lokalne TemePozitivno Visoko(VIDEO) Ljetna škola FKG-a: "Kovačnica zdravog duha i prijateljstva među mladima"

(VIDEO) Ljetna škola FKG-a: “Kovačnica zdravog duha i prijateljstva među mladima”

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom organizovana je deveta po redu Ljetna škola FKG “Znam – hoću – mogu!”, na kojoj je ove godine učestvovalo ukupno 179 učesnika iz velikog broja gradova BiH – Visoko, Jajce, Sarajevo, Usora, Kiseljak, Sokolac, Busovača, Vitez, Ilijaš, Fojnica, Breza, Široki Brijeg, Čitluk, Prozor-Rama, Kakanj, Kreševo, ali i iz Hrvatske (Dubrovnik), Srbije (Beograd) i Turske (Istanbul). U pitanju je pravi festival radosnog zajedništva, igre i prijateljstva, koji je pokrenut još 2014. godine, neposredno nakon katastrofalnih poplava koje su tada pogodile velik dio BiH.

“Pedesetak dječaka i djevojčica, učenika osnovnih škola iz potopljenih mjesta u Bosanskoj Posavini, toga su ljeta pod krovom naše Gimnazije zajedno boravili, učili, igrali se i družili te tako makar nakratko zaboravili nevolje kojima su bili izloženi oni i njihove obitelji. Sljedećih godina našu je Ljetnu školu pohađalo 50-ak učesnika. Međutim, nakon pandemije koronavirusa, prošle godine okupilo se više od 200 dječaka i djevojčica iz raznih mjesta širom BiH. Bio je to očit pokazatelj da su djeca, nakon lock-downa te svih mogućih i nemogućih ograničenja, jedva dočekala da se mogu bezbrižno družiti kao i u vremenu prije pandemije”, rekao je fra Ivan Nujić, prvi čovjek Franjevačke klasične gimnazije u Visokom.

fra Ivan Nujić

I ove godine, kao i prije, među svim učesnicima vladala je predivna atmosfera radosnog zajedništva, prijateljstva, zabave i učenja kroz igru, tako da iz FKG-a mogu sa pravom ustvrditi da je i ovogodišnje izdanje apsolutno uspjelo. Zasluge za to idu svakako samim učenicima i njihovim roditeljima, zatim animatorima, profesorima i odgojiteljima te ostalom osoblju koji su brižno pazili da sve prođe u najboljem redu.

FESTIVAL MLADOSTI, LJEPOTE I DRUŽENJA

“Ovaj tjedan je bio pun radosti, pun veselja, pun druženja, a to je upravo bio i cilj Ljetne škole – da okupimo učenike iz raznih mjesta i krajeva, iz raznih gradova da dođu ovdje kod nas i da se druže. Ove godine smo imali novost da su nam došli i učenici izvan BiH, pa smo tako imali učenike iz Beograda, Dubrovnika te dvije učenice čak iz Istanbula, iz Turske. To je uistinu bio festival mladosti, ljepote, druženja i upoznavanja te smo na to veoma ponosni. Ponosni smo na to da smo uspjeli organizovati jedan takav program, koji je moram istaći bio veoma kvalitetan. Vrijeme prije podne je bilo posvećeno upoznavanju sa profesorima i predmetima koji postoje u našoj Gimnaziji, dok smo popodnevne sate uvijek koristili za određene izlete. Obišli smo kompletno Visoko, išli smo na Bijambare, a jedan cijeli dan smo proveli i u Sarajevu, gdje smo posjetili Zemaljski muzej. Pored 179 učesnika Ljetne škole, a u pitanju su učenici sedmih, osmih i devetih razreda,, tu smo imali i naše animatore koji su nam puno pomogli, jer su i oni kroz rad sa učenicima koji su mlađi sazreli i pokazali odgovornost u svom poslu”, istakao je fra Stipo Alandžak, jedan od glavnih ljudi vezanih za projekat Ljetne škole.

fra Stipo Alandžak

VELIKA POMOĆ ANIMATORA

Upravo su animatori odradili veliki dio posla, brinuli o učenicima, radili sa njima te bili oni koji su im i uručili diplome na kraju devetog izdanja Ljetne škole FKG-a.

“Imala sam priliku Ljetnu školu posmatrati iz dvije perspektive, dvije godine kao polaznik i već dvije godine kao animator. Iskustva su uvijek bila puna lijepih i poučnih trenutaka, novih prijateljstava i uspomena kao i mnogo zanimljivih dešavanja. Kao animatori smo imali veliku obavezu i zadatak prilagoditi se svima i učiniti njihov boravak u Ljetnoj školi što boljim i zanimljivijim. Bilo je zahtjevno, ali veoma poučno jer smo na kraju ipak ostvarili svoj cilj i približili učenicima osjećaj kako je to školovati se i živjeti u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji”, poručila je Emma Medanović, jedan od animatora u Ljetnoj školi.

Animatori Ljetne škole FKG-a

Kako je istakao fra Nujić, s ozbirom da je Franjevačka klasična gimnazija relativno malena škola, koju pohađa tek 105 učenika, u njoj jako dolazi do izražaja individualni pristup svakom učeniku.

“Niko nije zanemaren nego se svakome pristupa pojedinačno i s poštovanjem”, naglasio je.

BEZ BILO KAKVIH PODJELA MEĐU UČESNICIMA

Među učenicima nema podjela prema porijeklu, religiji, imovinskom statusu roditelja i drugim nametnutim stereotipima, tako brzo nastaju nova poznanstva i iskrena prijateljstva među mladima koji se nikada prije nisu sreli. Možda je upravo to najveći kapital Ljetne škole Franjevačke klasične gimnazije

“Ona je kovačnica zdravog duha i prijateljstva među mladima, dokaz kako jedna društvena zajednica može lijepo funkcionirati kada svi jedni drugima pristupaju bez straha, s povjerenjem i solidarnošću, rukama i srcem punim dobrote i razumijevanja”, poruka je iz FKG-a u Visokom.

Zajedničko fotografisanje svih učesnika

“Ovo je bila jedna igra za nas, a i škola je doživljena kao igra. I za nas je to jedna pouka – zašto škola ne bi bila igra? Učenici su to doživjeli u ovom tjednu, da mogu da se igraju u školi, da mogu nešto i naučiti kroz tu igru. Na kraju smo organizovali i jedan kviz koji je bio iz onih predmeta koje su učenici imali ovdje, odnosno iz onih materija koje su obrađivali zajedno sa profesorima te smo nagradili i najbolje i najuspješnije. Naravno, prije toga smo ih upoznali da to nije nikakvo natjecanje, nego prije svega igra i druženje, da to nije ispit ili test nego kviz. Nagradili smo i najbolju sportsku ekipu u nogometu, zatim najmlađu učesnicu Ljetne škole te dvije najurednije sobe. Time smo ih htjeli naučiti da drže do svoga prostora i da ga uredno ostavljaju”, dodao je fra Stipo Alandžak.

Tako je Antonio Musa iz Širokog Brijega osvojio prvo mjestu u kvizu, druga je bila Viktorija Bekić iz Dubrovnika, dok je Domagoj Bliznac iz Jajca završio kao treći. Najbolja sportska ekipa je iz Usore, dok je najmlađa učesnica ovogodišnje Ljetnje škole Mara Ružica Samardžić iz Istanbula.

Najbolji učenik Antonio Musa sa fra Ivanom i fra Stipom

“Moram priznati da mi se dopalo u Ljetnoj školi. Koliko znam, bila sam jedina učenica iz Sarajeva i drago mi je što sam upoznala mnoge djevojčice i dječake iz svih krajeva BiH, a i izvana. Škola i osoblje su ostavili veoma dobar dojam na mene i razmišljam o upisu u Gimnaziju kad za to dođe vrijeme”, rekla je jedna od učesnica Ljetne škole Ana Kuvač iz Sarajeva.

“Izradu ovog teksta podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ovog teksta ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a”.

Visoko.co.ba/Neven K.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE