NaslovnicaLokalne TemeVIDEO / Kožar...

VIDEO / Kožarski most na rijeci Fojnici: Simbol druženja, okupljanja i nekog ljepšeg vremena u Visokom

Kako se približava ljeto, ljetne temperature i potreba za osvježenjem i “bijegom sa sunca”, tako se u Visokom stidljivo počne pričati i o bazenu kojeg ovaj grad već godinama nema, tako da je najbliža lokacija za osvježenje na vodi kupalište na Bucima ili odlazak u obližnje ili malo dalje gradove.

U ovom tekstu nećemo govoriti o problemu bazena i kupališta, nego ćemo se uz stare fotografije prisjetiti jednog od mjesta na kojem su nešto stariji Visočani provodili ljetne dane.

Stariji Visočani se prisjećaju drvenog mosta koji je povezivao Prijeko i centar, a 28. novembra 1959. (uoči Dana republike), uz vatromet sa čuvene Terase (sadašnjeg kina), svečano je otvoren novi, izbetonirani most, čije betoniranje je trajalo tri dana bez prestanka.

Most KTK, Kožarski most, Tabhanski most ili bivši Most sedme krajiške brigade bio je i mjesto gdje su se Visočani voljeli družiti i kupati.

Brana koja je pravila malo jezero omogućavala je da naš grad ima kupalište gdje se učilo plivati, pa poslije, ukoliko se ima mogućnosti, išlo se i na more.

Brana je srušena nakon što se mladić utopio, a poslije nije postojala incijativa da se korito rijeke očisti i da građani dobiju novo/staro kupalište.

Danas je Kožarski most uređeniji, sa novom rasvjetom, uređenijim šetalištem, ljepšim obalama, ali bez radnika KTK i mladosti čija ljeta su obilježena njegovim postojanjem.

Kako izgleda “Pogled sa Kožarskog mosta u Visokom”, danas, u režiji kolege Nevena Krajišnika pogledajte u nastavku:

 

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.