Video: Kako se Prvi maj slavio u Jugoslaviji

Danas i jučer, u svakom pogledu, mnogo su drugačiji za građane BiH i regiona

1318

Praznik rada, 1. maj, nekad je bio jedan od najznačajnijih datuma u godini. Bilo je to vrijeme slavlja i veselja, uranaka i parada.

Nažalost, danas se za većinu Prvi maj sveo na roštiljanje i slobodan dan, ako su srećnici.

Nezavidan položaj većine radnika u BiH, otkazi, nepoštivanje radničkih prava… Ovo su samo neki od razloga zbog kojih Prvi maj više ne doživljavamo kao praznik rada.

U nekadašnjoj Jugoslaviji, naročito odmah posle Drugog svjetskog rata, održavale su se brojne prvomajske parade, koje su bile vojnog i civilnog karaktera. Najčešće su se održavale po glavnim gradovima republika, a centralna, kao i obično, u Beogradu.

Sve bi počinjalo sa tradicionalnim prvomajskim urankom uz limenu muziku lokalnog gradskog orkestra.

U nastavku pogledajte prvu paradu organiziranu povodom Prvog maja u nekadašnjoj nam državi.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.