NaslovnicaLokalne Teme(VIDEO) ISTOR...

(VIDEO) ISTORIJA VISOKOG: Zavičajni muzej Visoko osnovan 7. aprila 1953. godine

Zavičajni muzej Visoko osnovan je 07.04.1953. godine, iako je ideja o njegovom osnivanju pokrenuta nekoliko godina ranije. Začeci formiranja ove ustanove naziru se još 1950. godine kada je Narodni Odbor sreza Visoko formirao Inicijativni odbor za prikupljanje dokumenata i drugog materijala vezanog za revoluciju i NOB. Istog dana, 07. aprila, ali 1957. godine, povodom Dana oslobođenja Visokog otvorena je i prva stalna izložba Zavičajnog muzeja. Prvi kustos Zavičajnog muzeja bio je Antun Smodič (1957-1960), a nakon Antuna Smodiča prve uposlenice bile su istoričarke umjetnosti Ljiljana Tomičić (1960-1982) i Nataša Šahinović (1975-1996) koje su sredile do tada prikupljenu građu i učestvovale u prvim arheološkim istraživanjima muzeja.

Mnogo više o osnivanju Muzeja u našem gradu možete čuti u prilig, kao i izjavu direktorice Đenane Ganić u kojoj govori o arhivskom materijalu iz tog perioda, koji se i dalje nalazi u arhivi ove visočke ustanove.

Visoko.co.ba/Neven K.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.