NaslovnicaLokalne Teme(VIDEO) ISTOR...

(VIDEO) ISTORIJA VISOKOG: Visočka brigada na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo

Visočka brigada je učestvovala na izgradnji pruge Šamac – Sarajevo. Zahvaljujući fotografijama Zorana Maksimovića možemo vidjeti kako je to izgledalo na području Nemile 1978. godine.

Inače, Omladinska radna akcija je organizovana 1978. godine na ideju tadašnjeg bh. političkog rukovodica i bliskog Titovog saradnika Rate Dugonjića i sa ekonomskog stajališta ovo je jedan od naznačajnijih infrastruktnih graditeljskih zahvata u BiH. Akcijaši, njih oko 24.000 uz vikend brigade i mehanizaciju za samo osam mjeseci izgradili su nevjerovatnih 88 km dvostrukog kolosjeka, 7 tunela, 34 mosta, 36 podvožnjaka, 2 nadvožnjaka i 266 propusta.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.