NaslovnicaLokalne Teme(VIDEO) Istor...

(VIDEO) Istorija Visokog: Godišnjica otvorenja Hotela “Visoko”

U Visokom je 18. decembra 1976. godine svečano otvoren grandiozni Hotel “Visoko”. Projektant, odnosno arhitektonsko rješenje je djelo prof. ing. arh. Zlatka Ugljena, dok je investitor bio visočki “Velepromet”. Izvođač radova je bilo GP “Hercegovina” iz Mostara, a od brojnih kooperanata izdvajamo “Kovinu” iz Visokog, GP “6. april” iz Ilijaša, “Monter” iz Splita, firme “Lik” i “Univerzal” iz Sarajeva te SKP “Visočica” iz Visokog.

Kako je prenio tadašnji “Naš život”, novine koje su nekoliko decenija izlazile u Visokom, samom otvaranju su prisustvovale brojne zvanice, društveno-politički, privredni, javni i kulturni radnici opštine Visoko, regiona i Republike BiH, a tradicionalnim presijecanjem vrpce hotel je otvorio tadašnji direktor Veleprometa Hazim Imamović.

Prilikom gradnje na ovoj nekretnini, koju su tada nazivali “bijela ljepotica”, primijenjeni su najviši standardi iz građevinarstva. Hotel je planski građen u skladu sa regulacionim planom i posjedovao je kompletnu infrastrukturu, uključujući sve priključke neophodne za objekte ove namjene. Hotel je površine 4700 m2, a smješten je na zemljištu ukupne površine 7.500 m2, ima 6 etaža ne računajući visoko prizemlje i podrumske prostorije. Također, posjedovao je vlastiti parking sa 80 parking mjesta.

Ono što je možda zanimljivo, a nalazi se u monografiji Zlatka Ugljena, je podatak da je arhitekta ideju za izgled hotela dobio od Starog grada Visoki, pa tako stoji da je inicijalna potkovičasta forma dvora sa epistrukturom prizmatičnih korpusa poslužila kao početni stimulans u komponiranju arhitektonsko-morfološke komponente hotela “Visoko”. Konstruktivni sklop hotela je armirano betonski, a sve pune fasadne plohe obrađene su u grubo štokovanom bijelom betonu.

Ako gledamo smještajne kapacitete, hotel je imao 72 sobe i 125 ležaja, tačnije 40 dvokrevetnih soba, 12 jednokrevetnih soba, 15 apartmana, jedan kraljevski apartman od 300 m2, sa terasom od 200 m2, zatim jednu terasu od 800 m2 u visokom prizemlju sa 400 stolica, dvije velike terase u prizemlju, dok su se u sklopu hotela nalazili restoran, pizzeria i diskoteka odnosno noćni bar sa ukupno 450 sjedišta. Kapacitet kuhinje je bio 500 obroka, a generalno gledano, hotel je spadao u visoku B kategoriju.

U videu možete pogledati i uživati u fotografijama koje su većinom nastale tokom otvaranja Hotela “Visoko” ali u tim prvim danima rada još jednog od nekadašnjih simbola Visokog.

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.