(VIDEO) I ovo je Visoko: Uginulu ovcu bacili u centru naselja

Strašni prizori zabilježeni su prethodnih dana u centru visočkog naselja Kula Banjer, u neposrednoj blizini kuća, gdje su mještani fotografirali i snimili leš uginule ovce.

Prema snimcima i komentarima mještana i autora fotografija i videa, uginulu ovcu pronašli su na jednoj od divljih deponija koje su formirane u blizini njihovih kuća, a nepodnošljiv smrad upozorio ih je da se na deponiji nalazi animalni otpad.

Nažalost, scene nepropisnog odlaganja animalnog ili organskog otpada nisu rijetka slika Visokog i ovog područja. Kako je naš grad nadaleko poznat po uzgoju stoke, mesarskom zanatu, suhom mesu i kožarstvu, prisustvo stoke nije neobično. Ipak, ono što razočarava jeste činjenica da veliki broj uzgajivača i proizvođača, kako kompanija tako i pojedinaca, nepropisno odlažu otpad koji nastaje u njihovim klaonicama, radionicama, fabrikama, ali i uginule životinje.

Ranije slučajeve odlaganja animalnog otpada za neke druge medije komentiralo je Albert Centelege, glavni kantonalni veterinarski inspektor u Zeničko-dobojskom kantonu, kazavši kako je Visoko jedna od općina koja je najviše pogođena ovim problemom.

– Stalno nam dolaze zahtjevi iz općine Visoko, nedavno je provedena jedna kontrola, radio je mješoviti tim, više inspekcija je vršilo kontrole, a bio je problem sa odlaganjem otpada sa farmi peradi – ističe Centelege.

Veterinarska inspekcija, prema njegovim riječima, za fizička lica u slučaju odlaganja organskog otpada izriče kazne u iznosu od 430 KM, dok pravnim licima izriče 4.300 maraka kazne, a odgovornim licima 1.800 maraka.

 

*Sadržaj nastao u okviru projekta Media for All

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.