NaslovnicaSport(VIDEO) Priku...

(VIDEO) Prikupljeno 4,7 milijuna eura za liječenje povreda kičmene moždine

Deveto izdanje humanitarne trke Wings for Life World Run je u 165 zemalja svijeta privuklo 161.892 učesnika, koji su u nedjelju 8. maja uspjeli prikupiti 4,7 miliona eura u svrhu pronalaženja lijeka za povrede kičmene moždine. Za one koji ne mogu trčalo se i u našoj zemlji, a Mostar je bio domaćin organizovane trke.

Wings for Life World Run je globalna humanitarna trka u kojoj takmičari diljem svijeta startuju u isto vrijeme, a cilj dostiže učesnike u vidu presretačkog vozila. Trčalo se istovremeno u 12 vremenskih zona, pa je tako na Novom Zelandu trka bila noćna, u SAD-u ranojutarnja, a u Evropi i Africi podnevna.

Pobjede su odnijeli Jo Fukuda (Japan), koji je na trci u Tokiju uspio preći 64,43 kilometra prije nego što ga je sustiglo presretačko vozilo, te Ruskinja Nina Zarina, koja je trčeći u Santa Monici (SAD) prešla 56 km i došla do četvrtog uzastopnog trijumfa na ovoj trci.

Deveto izdanje trke održano je na sedam velikih zvaničnih trka i 218 trka uz aplikaciju, dok je veliki broj učesnika diljem svijeta trčao samostalno uz aplikaciju i virtualno presretačko vozilo. Nama najbliža službena trka bila je ona u Zadru.

Participants perform during the Wings for Life World Run Flagship Run in Zadar, Croatia on May 08, 2022. // Predrag Vuckovic for Wings for Life World Run // SI202205080665 // Usage for editorial use only //

U našoj zemlji organizovano se trčalo na kampusu Sveučilišta u Mostaru, dok su u ostalim bh. gradovima učesnici trčali uz aplikaciju, individualno ili u grupi.

Participants perform during the Wings for Life World Run Flagship Run in Izmir, Turkey on May 08, 2022. // Mahmut Cinci for Wings for Life World Run // SI202205080980 // Usage for editorial use only //

Najbolje u konkurenciji žena u Mostaru bile su Nikolina Drmać (16,32 km), Ivana Galić (16,04 km) i Matea Jurešić (11,94 km). Kod muškaraca najbrži su bili Jusuf Čerkez (27,50 km), Elmir Hasić (24,23 km) i Armin Duzić (19,69 km).

Od 2014., ukupno je 1.086.988 takmičara uzelo učešće u trci (ove godine u švicarskom Zugu je nastupio milioniti takmičar), pređeno je 10.266.768 kilometara i prikupljeno 38 miliona eura. Kompletan iznos namijenjen je za finansiranje istraživanja na pronalasku lijeka za povrede kičmene moždine.

Zahvaljujući obećavajućim istraživanjima koja finansira fondacija Wings for Life, poput istraživanja Stimulation Movement Overground (STIMO) koje se trenutno provodi u Švicarskoj, do sada su tri takmičara s povredama kičmene moždine – David Mzee, Michel Roccati i Gert-Jan Oskam – uspjela nastupiti na Wings for Life World Run trci vlastitim snagama, bez invalidskih kolica.

Sljedeće godine trka će imati svoje jubilarno 10. izdanje. Bit će održana 7. maja 2023. godine, a prijave su već otvorene.

Svi rezultati, kao i informacije o načinu prijave za 2023. godinu, dostupni su na www.wingsforlifeworldrun.com.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.