SportAtletika(VIDEO) Hrvatska atletičarka Sandra Perković srebrna u Eugeneu

(VIDEO) Hrvatska atletičarka Sandra Perković srebrna u Eugeneu

Kineska atletičarka Feng Bin osvojila je rano jutros zlatnu medalju u bacanju diska na Svjetskom prvenstvu u Eugenu, u Oregonu. Feng je pobijedila novim ličnim rekordom od 69 metara i 12 centimetara, koliko je bacila u prvoj seriji. To je njena prva zlatna medalja na svjetskim prvenstvima.

Hrvatska atletičarka Sandra Perković osvojila je srebro rezultatom 68,45 metara, što je njen najbolji rezultat u sezoni.

Ona je postala prva bacačica diska sa pet medalja na svjetskim šampionatima. Dvije zlatne medalje osvojila je u Moskvi (2013) i Londonu (2017), srebrne u Pekingu (2015) i Eugenu (2022), a bronzu u Dohi (2019). Također, 32-godišnja atletičarka je i dvostruka olimpijska i petostruka evropska šampionka.

Bronzu je osvojila aktuelna olimpijska šampionka Amerikanka Valarie Allman hicem od 68,30 metara.

Reprezentativka Kazahstana Norah Jeruto osvojila je zlatnu medalju u trci na 3.000 metara steeplechase. Jeruto, poreklom iz Kenije, pobijedila je rezultatom 8:53,02 minuta i postavila novi rekord svjetskih šampionata, kao i treće najbolje vrijeme u istoriji.

Srebrnu medalju osvojila je Werkuha Getachew iz Etiopije novim državnim rekordom od 8:54,61 minuta, a bronzu njena sunarodnica Mekidas Abebe novim ličnim rekordom od 8:56,08 minuta.

Takmičarski dan u Eugenu obilježio je i neuspješni povratak na Svjetsko prvenstvo Južnoafrikanke Caster Semenya. Višestruka olimpijska, svjetska i afrička šampionka na 800 metara trčala je u kvalifikacijama na 5.000 metara i zauzela je ukupno 28. mjesto u kvalifikacijama, odnosno bila je 13. od 16 takmičarki u njenoj kvalifikacionoj grupi.

Semenya je ostvarila rezultat od 15:46,12 minuta, što je 45 sekundi slabije od rezultata koji je vodio u finale. Ona je morala da promijeni disciplinu zbog pravila Svjetske atletike o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Prema pravilu Svjetske atletike iz 2019. godine, Semenyi nije dozvoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do jedne milje sve dok ne počne da koristi lijekove koji smanjuju nivo testosterona. Ona odbija da uzima lijekove, pa je morala da promijeni disciplinu.

Semenya je u Eugeneu prvi put učestvovala na Svjetskom prvenstvu još od Londona 2017. godine, kada je osvojila zlato na 800 metara.

Najbolji rezultat u kvalifikacijama na 5.000 metara ostvarila je Letesenbet Gidey iz Etiopije sa 14:52,27 minuta.

Federalna.ba / Beta.rs / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE