(VIDEO) Hokejaški klub Vukovi okuplja više od 150 mladih članova

Hokejaški klub (HK) Vukovi jedan je od tri kluba koji egzistiraju u Sarajevu. Osnovan je 2002. godine sa ciljem razvoja ovog dinamičnog sporta, a fokus djelovanja je rad sa djecom i mladima od četiri do 17 godina.

Po riječima Nermina Alića, jednog od trenera Vukova, klub danas broji više od 150 dječaka i djevojčica, a svakim danom dolaze i novi članovi.

– Roditelji svakodnevno postavljaju upite kako da učlane dijete u klub, kada mogu da probaju hokej i što je jako bitno veliki dio tih upita odnosi se na djevojčice, koje su jednako zainteresovane za hokej kao dječaci. Trenutno je od 600 do 700 djece ukupno uključeno u hokej u Sarajevu. U HK Vukovi trenutno je otvoren poziv za Školu klizanja u koju će biti uključena sva zainteresovana djeca, sa kojom će raditi licencirani treneri, koji će im pružiti veliku zabavu – kazao je Alić za Fenu.

Navodi da HK Vukovi, kao svi drugi klubovi, osnovni prihod ima od članarina, kao i sponzorstva društveno odgovornih kompanija, koje doniraju novac i tako pomažu razvoj ovog sporta.

– Također, apliciramo na kantonalne i federalne pozive i očekujemo da dobijemo još sredstava kako bi ih ponovo uložili u razvoj mlađih kategorija – kazao je Alić.

U HK Vukovi rade sa svim kategorijama mladih igrača, U8, U10, U12, U16, U18, imaju i seniorsku ekipu, a fokus je na kategorijama od osam do 16 godina.

– Trenutno u klubu imamo osam trenera, koji rade sa različitim kategorijama na našem klizalištu, na platou Zetre. Svi treneri su sa međunarodnim licencama, a imamo i dva strana trenera iz Kanade i Rusije. Nastojimo svake godine da obogatimo naše treninge, da bi naša djeca imala što bolji i kvalitetniji rad, odnosno da bi hokej doživjela iz različitih uglova. Strani treneri donose pravu hokejašku kulturu iz svojih zemalja na naš led – kazao je Alić.

Navodi da veliku podršku klubovima pruža Hokejaški savez BiH (HSBiH), koji podržava sve vidove razvoja hokeja, počevši od škola klizanja, škola hokeja, kako finansijski tako i administrativno.

– U Sarajevu egzistiraju tri kluba, HK Vukovi, HK Medvjedi i jedini ženski klub u državi HK Lavice. Uz sva tri kluba HSBiH stoji podjenako, maksimalno nas podržava u okviru svojih mogućnosti – kazao je Alić.

Po njegovim riječima HSBiH pruža i veliku podršku i nacionalnim selekcijama Bosne i Hercegovine.

– Prvi put od kada postoji HSBiH imamo četiri reprezentacije, koje se spremaju za međunarodne nastupe. To su selekcije U18,U20, seniorska i ženska reprezentacija, što je za našu, relativno malu državu, u kojoj je hokej još uvijek u povojima, velika stvar. Naše reprezentacije u narednom periodu očekuju nastupi na Svjetskom prvenstvu, Treće divizije, Grupa 2. Također, naš klub svake godine traži da igra neka nova takmičenja. Ove godine sve naše ekipe učestvuju u ligi Hokejaškog saveza Srbije, u kojoj igramo protiv ekipa – Crvena zvezda, Partizan, Novi Sad, Vojvodina. Baš ovog vikenda jedna naša ekipa u Novom Sadu igra protiv Vojvodine i NS Starsa – zaključio je Alić.

Fena.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.