Lokalne Teme(VIDEO) Dobitnici sportskih kantonalnih nagrada iz Visokog

(VIDEO) Dobitnici sportskih kantonalnih nagrada iz Visokog

Na dodjeli nagrada najboljim u sportu za 2020. godinu na području Ze-do kantona, nagrade je dobilo ukupno 9 takmičara, sportskih radnika i klubova iz Visokog, a ako tome dodamo i da je najbolja seniorka ZDK za prošlu godinu Elvedina Muzaferija (koja inače nastupa za zenički skijaški klub), onda možemo reći da je Visoko ovoga puta imalo čak 10 dobitnika nagrada za prošlu godinu, što je zaista veliki uspjeh.

U nastavku vam donosimo biografije devet dobitnika iz Visokog (za Elvedinu Muzaferiju će biti pripremljen poseban tekst), kao i photo intermezzo napravljen od fotografije sa ovogodišnje manifestacije.

FARUK ČABARAVDIĆ – Aeroklub “Izet Kurtalić” Visoko (nagrada za najbolje juniore)

Rođen je 9. jula 2006. godine u Sarajevu. Učenik je 9. razreda OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom. Aeromodelarstvom se bavi posljednjih pet godina u disciplinama F1D sobni modeli i A1 jedrilice, a posljednjih godinu dana i u F1B kategoriji – modeli na pogon gumom. U prošloj godini je ostvario niz značajnih rezultata. Osvojio je 3. mjesto na međunarodnom FAI takmičenju Mostar Cup u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, a ujedno je bio i najuspješniji junior u ovoj klasi. Također je bio treći na međunarodnom FAI takmičenju Memorijal “Izet Kurtalić” u klasi F1B u seniorskoj konkurenciji, te ujedno i najuspješniji junior u ovoj klasi. Isti rezultat u obje konkurencije ostvario je i na prvenstvu Federacije BiH u klasi F1B. Na državnom prvenstvu BiH u Zenici osvojio je 2. mjesto u klasi F1D u juniorskoj konkurenciji. Na prvenstvu BiH u Mostaru osvojio je 2. mjesto u klasi A1 za juniore.

FAHRUDIN ADILOVIĆ – Taekwondo club “Bosna” Visoko (nagrada za sportsku nadu)

Rođen je 28.02.2007. godine u Zenici, a član je TKD “Bosna” od 2014. godine. U 2020. godini je ostvario fantastične rezutate. Osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju do 57 kg na prvenstvu BiH, gdje je proglašen i za najuspješnijeg kadeta. Na Evropskom klupskom prvenstvu koje je održano u Zagrebu, osvojio je zlatnu medalju i time postao evropski klupski prvak u kadetskoj kategoriji. Treba navesti da je na tom takmičenju prijavljeno 39 reprezentacija iz Evrope, 783 takmičara i 13 Olimpijaca. Isti uspjeh ostvario je i na Evropskom kadetskom prvenstvu u Sarajevu, gdje je potvrdio titulu evropskog kadetskog prvaka u kategoriji do 57 kg. Na tome se nije zaustavio te je na Evropskom prvenstvu olimpijske kategorije 2020 osvojio zlatnu medalju i postao evropski kadetski prvak u kategoriji -57 kg. Fahrudin Adilović je treći na svjetskoj i drugi na evropskoj rang listi u olimpijskom taekwonodou u kategoriji do 57 kg. Ovaj ranking je istorijski rezultat kako za TKD “Bosna” Visoko tako i za BiH u ovoj kategoriji.

BELMA (EYLEM) BABIĆ – Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko (nagrada za sportsku nadu)

Belma (Eylem) Babić je rođena 1. augusta 2008.godine u Sarajevo i odlična je učenica 7. razreda u OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom. Već od svoje treće godine Belma Eylem se bavi ritmičkom gimnastikom i uvijek je bilježila odlične rezultate u svojim kategorijima. Tokom 2020. godine takmičila se u “A” programu, a trenutno je jedna od najstarijih takmičarki kluba i priprema se za trenerski i sudijski program za članice u KRG “Pirueta”. U februaru prošle godine osvojila je 4 zlatne medalje i stekla status državne prvakinje. Također, osvojila je zlatne medalje na Međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici “Salines cup” u Tuzli i na turniru “VII Pirueta cup” u Visokom, obje u takmičenju sa loptom, dok je u Visokom bila broznana u nastupu sa čunjevima. Na XVII Međunarodnom turniru u ritmičkoj gimnastici “Olimpik kup” u Sarajevu, osvojila je srebrenu medalju (lopta), srebrenu medalju (obruč), te zlatnu medalju u grupnoj vježbi sa loptom.

“Zahvalna sam svojim roditeljima, trenerici i svim svojim prijateljicama iz kluba na svemu što sam do sada ostvarila. Bez njih ovo ne bi bilo moguće”, poručila je mlada Visočanka.

STRELJAČKI KLUB “VISOKO” (nagrada za najbolje seniorske klubove)

Streljački klub “Visoko” iz Visokog je dugi niz godina jedan od najuspješnijih kolektiva na području Visokog i Ze-do kantona. U protekloj godini SK “Visoko” je djelovao, kao i ostali sportski kolektivi, u veoma teškim uslovima izazvanim epidemijom, ali i izostankom finansijske podrške od strane tadašnjih gradskih vlasti. Uprkos tome, klub je djelovao tokom čitave godine, poštojući sve epidemiološke mjere. Tako su zabilježeni nastupi u Premijer ligi BiH, koja je prekinuta u drugoj polovini godine, zatim na prestižnom turniru u Rušama – Maribor (gdje učestvuju samo klubovi koji imaju reprezentativce), dok je klub na kraju godine učestvovao na državnom prvenstvu BiH za seniorske, juniorske i kadetske kategorije. Kada je Državno prvenstvo u pitanju, seniori su u disciplini zračna puška osvojili 2. mjesto ekipno, dok su u zračnom pištolju bili četvrti. Kada su juniori u pitanju, osvojeno je četvrto mjesto ekipno, a kadeti su bili treći u državi u disciplini zračna puška.

“Mi svoj vrijedan rad pokazujemo na takmičenjima i možemo biti zadovoljni. Također, uporedo sa tim, uvijek nastojimo poboljšati uslove našeg rada, a streljana je dokaz koliko smo u tome uspješni”, rekao je Nijaz Šahinović, glavni čovjek kluba.

ASIM KAPETANOVIĆ (nagrada za životno djelo)

Rođen je 19.05.1949. godine u Visokom gdje je završio Osnovnu školu, dok je Školu za fizičku kulturu (srednju fiskulturnu školu) završio je u Sarajevu, a Fakultet sporta u Osijeku. U mladosti kao svestran sportista počeo je u DTV “Partizan”, a kasnije se bavio atletikom, fudbalom i rukometom gdje je ostvario zapažene rezultate. Radio je kao profesor tjelesnog odgoja ukupno 42 godine, nakon čega odlazi u zasluženu penziju. 1979. godine je položio za Saveznog fudbalskog suca i ostvario zavidnu sudačku karijeru, od zonske do prve Savezne lige, odsudivši preko 800 utakmica do 1998. godine, kada zbog starosne granice prelazi i prevodi se u Saveznog fudbalskog instruktora. 1984. godine educirao je sportsku fizioterapiju i radio je kao trener i sportski fizioterapeut u FK “Bosna” Visoko i RK “Bosna” Visoko, te svojim ostvarenim rezultatima biva izabran u stručni štab rukometne reprezentacije BiH sa kojom učestvuje u kvalifikacijama za Evropsko i Svjetsko prvenstvo i učestvuje na Mediteranskim igrama u Italiji 1997. godine. Osnivač je sportskog društva OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom u čijem okrilju je djelovala mala škola rukometa koju je upravo on vodio i iz koje su protekli skoro svi rukometni reprezentativci sa područja grada Visoko. Prof. Kapetanović je obavljao niz odgovornih funkcija u sportskim organizacijama. Bio je predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza, član predsjedništva Nogometnog saveza ZDK i jedan od učesnika osnivanja Nogometnog saveza RF BiH u Mostaru 16.09.1995. godine.

“Kroz cijeli svoj radni vijek sa radio kako sa djecom, tako i sa odraslim. Ponosan sam na to što sam osnovao Malu školu rukometa, jer su kroz nju stasali mnogi igrači koji su kasnije nosili dres bh. reprezentacije. To je moj možda i najveći uspjeh. Interesantno je da sam kasnije bio i u stručnom štabu rukometne reprezentacije BiH, a neki od igrača koji su ‘prošli kroz moje ruke’ su bili upravo u tom timu” – Asim Kapetanović.

VLADIMIR ILIĆ – Planinarsko društvo “Visočica” Visoko (nagrada za životno djelo)

Vladimir Ilić je rođen 27. decembra 1950. godine. Jedan je od planinara koji je već pola vijeka u tim “vodama”, a osvajanjem planinskih vrhova je trasirao put među najuspješnije visočke planinare u istoriji. Druženje sa prirodom Vlado je počeo šezdesetih godina prošlog vijeka u visočkim izviđačima, da bi sedamdesetih godina prešao u planinare. Sa svojim drugovima planinarima je obišao sve vrhove u BiH, a van granica BiH i ex-Yu prostora pohodio je vrh Titilis (visina 3.238 m) u švicarskim Alpima. Učestvovao je u izgradnji i obnovi planinarskih objekata visočkog društva. U dva mandata Vladimir je bio predsjednik PD “Visočica” i u njegovom mandatu kao predsjednika, Društvo je po prvi put sa izviđačima iz Visokog organizovalo manifestaciju “Pozdrav proljeću” u rejonu Gorana koja je postala tradicionalna i koja okuplja brojna planinarska društva iz BiH i okolnih zemalja. Dobitnik je mnogih priznanja i pohvala, a kao kruna dugogodišnjeg rada i aktivnosti Planinarskoj organizaciji je Počasna značka sa zlatnim vijencem Planinarskog saveza BiH. Vladimir Ilić je i danas aktivni član Planinarskog društva “Visočica” koji svojim znanjem i iskustvom doprinosi i dalje uspješnom radu istog te trenutno obnaša dužnost predsjednika Skupštine PD “Visočica” Visoko.

“Izuzetno mi je drago što značajan dio mog života zauzima planinarstvo. Sa druge strane, zadovoljstvo mi je što smo uspjeli razviti planinarsko društvo i dići ga respektabilan nivo.  Najveće bogatstvo koje sam stekao su prijatelji iz svih gradova i društava i to je zaista veliki dobitak bavljenja planinarstvom” – Vladimir Ilić.

AVDIJA VIŠĆA – SSR OSI Visoko (nagrada u kategoriji sport za lica sa invaliditetom)

Rođen je 1953. godine u Varešu. Osnovnu školu završio je u Visokom, a srednju i višu Ekonomsko-komercijalnu školu u Sarajevu, da bi nakon rata uspješno završio i Ekonomski fakultet. Do 1992. godine bio je zaposlen u ŽTP-u Sarajevo, a nakon rata je radio u Opštini Visoko u Službi za boračko-invalidsku zaštitu sve do penzionisanja 2018. godine. Avdija je čitav svoj život bio vezan za sport i sportske aktivnosti. Najviše je bio vezan za fudbal, posebno mali fudbal. Za vrijeme studiranja u Sarajevu aktivno se bavio atletikom i bio član Atletskog kluba “Sarajevo”, a kasnije se bavio streljaštvom i bio aktivan član SK “Željezničar” i SK “Energoivest” Sarajevo. Obzirom da je kao pripadnik Armije R BiH dva puta bio ranjivan, kao takav stekao je status ratnog vojnog invalida. Odmah nakon ratnih dešavanja učestvuje sa još nekoliko kolega u aktiviranju Saveza za sport i rekreaciju invalida Visoko. Preko 25 godina je član i aktivan sportista ovog Saveza. Bio je dugo vremena sekretar, član UO i u dva mandata predsjednik Saveza. Bio je i na raznim funkcijama u Kantonalnom i Federalnom Savezu za sport i rekreaciju OSI, između ostalih predsjednik Skupštine Kantonalnog saveza, član UO Federalnog saveza, a u određenom periodu predsjednik i član Nadzornog odbora u Kantonalnom i Federalnom savezu BiH. Osim velikog angažmana u radu Saveza aktivan je sportista u disciplini boćanje, kuglanje, pikado i streljaštvo gdje je postizao zapažene rezultate. Učestvovao je na kantonalnim i federalnim taklmičenjima te na međunarodnim takmičenjima kao reprezentativac. Više puta je nagrađivan na opštinskom, kantonalnom i federalnom nivou i to kao najuspješniji sportista na opštinskom i kantonalnom nivou, najuspješniji sportski radnik na nivou grada Visoko, ZDK-a i Federacije BiH.

AMINA HADŽIMEHANOVIĆ – Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” Visoko (nagrada za najbolje sportske trenere)

Rođena je 1993. godine u Zenici. Osnovnu i srednju školu je završila u Visokom, dok je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu – odsjek za Orijentalnu filologiju. Prije sedam godina osnovala je Klub ritmičke gimnastike “Pirueta” nastojeći da okupi i afirmiše žensku populaciju Visokog, te tako kroz sport promoviše svoj grad. Danas klub broji preko 140 članica uzrasta od 3 do 14 godina koje treniraju u Visokom i u Kaknju. Od marta 2016. je član Upravnog odbora Gimnastičkog saveza FBiH i Gimnastičkog saveza BiH, a od januara 2017. član UO Sportskog saveza Visoko. Do sada je organizovala sedam međunarodnih turnira u ritmičkoj gimnastici na kojima je prisustvovalo preko 600 članica iz 10 zemalja. Kada je prošla godina u pitanju, kao trener je vodila klub na nekoliko takmičenja, ali su ipak postignuti do sada najznačajni rezultati. Na Državnom prvenstvu BiH su članice njenog kluba Hanna Lemeš i Belma Eylem Babić osvojile titulu državnih prvakinja u svom godištu. Grupna vježba osvaja prvo mjesto i zlatnu medalju, te samim tim postaju prvakinje.

“Jako sam zadovoljna što smo uspjeli u teškoj godini ostvariti dobre rezultate, možda čak i najbolje do sada, jer su u klub stigle tri zlatne medalje sa Državnog prvenstva naše zemlje”, istakla je Amina.

EMIN DELIBAŠIĆ – Konjički klub “Vilenjak” (nagrada za sportsku nadu)

Rođen je 7. februara 2007. godine u Kaknju. Učenik je osmog razreda Osnovne škole “Mula Mustafa Bašeskija” Kakanj, a član Konjičkog kluba “Vilenjak” iz Visokog od 2017. godine. U protekloj godini ostvario je veoma značajne rezultate u sklopu Saveza konjičkih organizacija FBiH i čak šest prvih mjesta! Na preponskom takmičenju “Vilenjak Bosnia jump 2020” u tri kategorije je bio prvi, dok je na preponskom takmičenju prvenstva FBiH u Sarajevu osvojio dva prva i jedno drugo mjesto. Također, na takmičenju “Sarajevo show jump 2020” bio je prvi, dok iza sebe u 2020. godini ima još tri druga i dva treća mjesta na takmičenjima. Kako Emin ima samo 14 godina, definitivno je jedna od velikih sportskih dana u konjičkom sportu našeg kantona i BiH.

 

Visoko.co.ba/Neven Krajišnik/Naša riječ


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE