(VIDEO) Detalji međunarodnog cliff diving trening kampa u Mostaru

Legendarni Orlando Duque u Mostaru će od 23. do 28. augusta održati međunarodni cliff diving trening kamp za mlade skakače iz cijele Evrope. Poznati su detalji programa kampa koji će pratiti takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2022 na Starom mostu, zakazano za 27. august.

Kako su nedavno prilikom svečanog otvaranja obnovljene skakaonice Duradžik u blizini Starog mosta obećali iz Kluba skakača u vodu „Mostari“, ova skakaonica bit će na raspolaganju skakačima iz BiH i svijeta za takmičenja, radionice i škole skokova.

Na prvu aktivnost nije trebalo dugo čekati: od 23. do 28. augusta u Mostaru će se održati međunarodni cliff diving trening kamp sa Orlandom Duqueom, koji je prisustvovao i otvaranju nove skakaonice.

U kampu mogu učestvovati skakači i skakačice iz cijele Evrope rođeni između 23. augusta 2004. i 23. augusta 2006. godine. Način prijave je jednostavan: na web stranici prvenstva potrebno je napisati kratki uvod o sebi i repertoar skokova, te poslati video sa kompilacijom skokova trajanja od najmanje 60 sekundi. Prijave će pregledati lično Duque, koji će 2. augusta objaviti najmanje 15 odabranih imena.

Troškovi putovanja do BiH i nazad, te smještaj i hrana u Mostaru osigurani su za sve polaznike kampa, te još jednu osobu (trenera) iz svake zemlje/saveza koji učestvuju, dok ostali gosti svoje troškove trebaju pokriti sami.

Učesnici će imati jedinstvenu priliku da uče od velikih imena cliff divinga, koja će im prenijeti svoja znanja i iskustva u svim segmentima bitnim za uspješnu skakačku karijeru. Na radionicama s Orlandom imat će skakačke sesije nakon kojih će gledati video snimke i analizirati ih, skakat će sa nižih visina sa takmičarima Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva za vrijeme njihovog treninga i zagrijavanja, imat će radionicu na temu sprečavanja povreda te radionicu društvenih mreža.

Polaznici kampa naučit će kako izgraditi brend i poduprijeti svoju sportsku karijeru. Fizioterapeutkinja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, Angela Passenbrunner, podučit će ih tehnikama zagrijavanja i sprečavanja povreda, a takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u Mostaru gledat će direktno iz Hotspot zone.

Cliff diving se kao sport veoma brzo razvija, a njegova popularnost neprestano raste, za što su prvenstveno zaslužni iskusni skakači kao što su Orlando Duque, Gary Hunt ili Rhiannan Iffland. No, na sceni se pojavljuju nova lica, poput Catalina Prede, Molly Carlson, Aidana Heslopa ili Jessice Macaulay, koja polako počinje preuzimati primat od veterana.

Jedan od ciljeva kampa upravo i jeste otkrivanje novih talenata koji će za nekoliko godina igrati bitnu ulogu u svijetu visinskih skokova, tj. potraga za „podmlatkom“.

Orlando Duque jedan je od najvećih skakača u vodu svih vremena i veliki prijatelj Mostara i naše zemlje. Prije par godina je okončao raskošnu takmičarsku karijeru i sada obavlja funkciju Sportskog direktora Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva.

Sve informacije i vijesti o trening kampu i Red Bull Cliff Diving sezoni 2022 dostupne su na zvaničnoj stranici takmičenja.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.