Video: BZK “Preporod” i dr. Ejup Ganić – “…, i tako mi “41-e, pa čevapćić”

EjupGanicJavna tribina u organizaciji BZK “Preporod” Visoko i Općine Visoko, s gostom akademikom dr. Ejupom Ganićem povodom Dana nezavisnosti BiH, školski je primjer populističkog formalizma.

U ovakvim prilikama, uvijek mi naumpadne scena iz “Nadrealista”:”…, i tako mi “41-e, pa čevapćić”.

Gospodin i akademik iz novopazarskog Sebečeva, koji je kao predstavnik “OSTALIH” naroda i narodnosti u BiH, a ustvari kao intelektualni aparatčik SDA, figurirao kao ikebana u ovdašnjoj politici pod skutima rahmetli Alije Izetbegovića – vjerovatno da se i sam iznenadio kada je pozvan u Visoko da evocira svoje uspomene na sada već daleke devedesete, prošlog stoljeća.

Da je “Preporodu” do NEZAVISNOSTI, vjerovatno da bi boljeg sagovornika pronašli u sugrađaninu prof.dr. Hilmi Neimarliji, emritusu dr. Mustafi Ceriću, prof. dr. Ugi Vlaisavljeviću, recimo brezanskom komšiji prof. dr. Esadu Bajtalu, eventualno u prof. dr. Rusmiru Mahmutčehajiću, koji je igrom slučaja jedini upamćeni politički kadar iz tog vremena koji se odrekao političkih blagodati kada je spoznao kakvu nezavisnu i državotvornu politiku vode političari kao što je bio novopazarski akademik.

Osim toga, manifestacionizmi u režiji “društava jednog lica”, sa navrat-nanos “nafatanim” razredima srednjoškolaca, odavno su ovu sredinu provincijalizirali do te mjere da smisao kulturnog, estetiziranog, a nadasve “pametnog”, pronalazimo u manifestacijama koje su ispod estetskih normativa nekadašnjih IGRANKI po obližnjim selima.

www.magazinplus.ei